Балетът на Старозагорската опера бе избран за световната премиера

Балетът на Старозагорската опера бе избран за световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. Първото представление ще бъде в Зала 1 на Националния дворец на културата на 16 октомври 2021 г. „Сънят на Пилат” е съвместен проект на „Палмс мюзик“, фондация „Ценности“ и Старозагорската опера. Осъществява се с подкрепата на Столична община.

Спектакълът на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” обещава да се превърне в знаково събитие в културния живот на България. Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а умело улавя сюрреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.

Музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак и за корените на тези сили.

„Сънят на Пилат“ е замислен от Стефан Димитров преди повече от 20 години и писан в продължение на четири. През 2018 г. музиката бе представена като симфонично произведение в зала „България“ и в Античния театър в Пловдив от оркестъра на Любка Биаджони, като част от програмата за европейското председателство на страната ни.

 

 

Екипът, който подготвя постановката в Старозагорската опера, е международен, а основният му двигател е известният руски хореограф Василий Медведев. Той представи творците, с които работи: „Преди всичко, моят постоянен и неизменен асистент Станислав Фечо, хореограф от Чехия. Заедно сме осъществили доста съвместни проекти в различни театри по света. Фечо е бил солист на балета, реализирал е и няколко самостоятелни постановки. Той е опитен балетмайстор, прекрасен педагог. От няколко години си сътруднича с художника и сценограф от Словакия Павол Юраш. Заедно работихме по моите балети „Есмералда“ в Хърватия, „Дамата с камелиите“ и „Клеопатра“ в Северна Македония, „Онегин“ в Полша и „Корсар“ в Словакия. Той създаде много интересни костюми. Зрителите ще се полюбуват на превъплъщенията на неговата фантазия: многоликият Воланд, прекрасната Маргарита, фантастичният Котарак, Москва от 30-те години на ХХ век и Йерусалим от времената на Римската империя. Моя постоянна „сътрудничка“ е и руската писателка Яна Темиз, която живее в Турция. Тя създаде либретото към моите нови балети: „Седем красавици“ и „Гойя“ в Баку, „Катя и принцът на Сиам“ в Екатеринбург, „Клеопатра“ в Скопие и други. Съумя да се справи с трудната задача – да превърне мотиви от романа на Булгаков в основа за превода им на езика на хореографията. И, разбира се, този път членове на нашия творчески колектив са българският композитор Стефан Димитров и директорът на балета на Старозагорската опера Силвия Томова. И цялата трупа, в която има представители на най-различни националности“, посочи той.

„Отдавна не е правен толкова мащабен, пълнометражен балет в две действия, с огромно количество костюми, с много сложна и красива хореография и масови сцени. Артистите са въодушевени от предизвикателството. Наистина е голяма световна премиера“, каза директорът на Старозагорския балет Силвия Томова.

Диригентът Владимир Бошнаков допълни: „Всички може би познават творчеството на Стефан Димитров - той е композитор-мелодик, музиката му е красива с присъщата ѝ лирика. Но спецификата е, че тук говорим за танцова мистерия, за музикалното изграждане на персонажите в балета, композиторът майсторски използва и много други похвати”.

Публиката на 16 октомври в Зала 1 на НДК ще слуша стойностна симфонична музика от български автор и ще се наслади на авангарден танцов спектакъл. „Сънят на Пилат“ се реализира с подкрепата на Столична община – Календар на културните събития.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.