Как да се ограничат ръстът на заразените и високата смъртност?

Днес в ефира на „Здравей, България” се проведе предизборен дебат на тема „държавата срещу пандемията“.

Участие взеха проф. д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ, д-р Вълкан Иванов от „Продължаваме промяната“, проф. д-р Георги Михалов от БСП и доц. д-р Желязко Арабаджиев от ДПС.

„Хората трябва да изберат ГЕРБ, защото през годините сме доказали, че можем да взимаме тежки решения, както и да носим отговорността за тях. Можем да изведем България от кризите, които я очакват”, заяви проф. Ангелов.

„Ние имаме план за промяна и сами си поставяме времеви лимити за него. Имаше няколко вълни, което доказва, че политиците не се учат от грешките си. Ние анализираме случващото се и правим програма. Нашата цел е да намалим смъртността от COVID-19 у нас”, каза д-р Иванов.

 „БСП смята, че в условията на тази криза здравната система показа всички свои недостатъци. Тя е сериозно отслабена и се нуждае от преформатиране и оптимизация. Ние имаме конкретни предложение и мерки. Болниците не трябва да бъдат търговски дружества”, заяви проф. Михайлов.

„Аз съм онколог и съм прекарал целия си живот в професията. ДПС е участвало в промяната на тази държава. През последните 30 години ДПС винаги е следвало идеите за единство и равнопоставеност. Това са качествата, които липсват най-много у нас. Вероятно това е и причина да говорим за политическа криза у нас”, каза д-р Арабаджиев.

Целия дебат гледайте във видеото