Над 630 хил. фирми ще могат да се възползват от мярката

Властите решиха да компенсират бизнес потребителите на електроенергия. Право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти. Това обяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна. 

Подпомагането ще започне със задна дата - от 1 октомври т.г. и ще продължи до 30 ноември, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. „Средствата ще бъдат осигурени по държавния бюджет за сметка на представянето на безвъзмездни средства от АЕЦ „Козлодуй“, през следващите отчетни години ще се намали с посочената сума дължимият за внасяне дивидент от БЕХ“, обясни Янев.

За компенсациите е предвиден общ бюджет от 450 млн. лв. Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия.

Служебният премиер коментира и новите мерки за справяне с пандемията. "Намираме се в тежка ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет. Въведените от Здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори", заяви Янев.

Той бе категоричен, че локдаун няма, въпреки спекулациите.

 

 

"Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за съответните системи, но налагането на заповедта ще започне от следващата седмица, за да може хората да се подготвят по адекватен начин. Това, което предприемаме като временна мярка, е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система. Алтернативата е да затворим държавата", уточни още Янев по повод въвеждането на зеления сертификат.

"Аз съм готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет. Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и живота на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може бързо да се върнем към нормалността", призова Стефан Янев.

В брифинга участваха още министърът на финансите Валери Белчев, министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на енергетиката Андрей Живков.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.