Наложила се намесата на британското посолство в Кайро

Арестуваха робот художник за шпионаж в Египет. Аi-Da трябваше да присъства на откриване на изложба в пирамидите в Гиза, но бдителни граничари я взеха за шпионско устройство и я държаха в изолация в продължение на 10 дни, заедно със скулптурата, която тя създаде. В случая трябвало да се намесят дипломати, съобщава Би Би Си. Аi-Da е първият робот в света, който създава съвременно изкуство. Собственост е на британския галерист Ейдън Мелър.

Учени представиха талантлив робот, който кара скейтборд и ходи по въже (ВИДЕО)

Ai-Da и създадената от нея скулптура бяха отнесени в Гиза, за да участват в изложбата Forever is Now, организирана от Art D'Egypt. Това ще бъде първата изложба на съвременно изкуство на фона на пирамидите в Гиза. Заедно с Аi-Da беше "арестувана" и глинена скулптура, която тя създава въз основа на интерпретацията й на загадката на Сфинкса.

РЕКОРД: Робот пробяга 5 километра (ВИДЕО)

От граничната служба отказаха да коментират "ареста". Заявиха само, че са видели "заплаха за сигурността". 

„Британският посланик работи цяла нощ, за да я освободи“, каза Мелър пред вестник „Таймс“ малко преди роботът да му бъде върнат.

"Нека бъда много ясен: тя не е шпионин. Хората се страхуват от роботи, разбирам това. Но цялата тази ситуация е пълна с ирония, защото целта на Ai-Da е да привлече вниманието към злонамереното използване на технологичния прогрес. А тя беше задържана, защото е робот. Вероятно би харесала иронията", коментира създателят.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС