79% от населението е с поставени две дози ваксина

В четвъртък дневните случаи на заразяване с COVID-19 в Обединеното кралство нараснаха до над 50 000 на ден за първи път от юли насам, но правителството отново се противопостави на призивите за повторно въвеждане на ограничения. Според последните статистически данни в Обединеното кралство са регистрирани 52 009 нови случая - най-високата стойност от 17 юли насам. Обединеното кралство е успяло да постави две дози ваксина на 79% от лицата на възраст 12 и повече години, а броят на хоспитализациите остава сравнително нисък.

За пореден ден: Извиха се дълги опашки за ваксини (ОБЗОР)

Налице е натиск върху всички, които не са се ваксинирали, да си поставят ваксина и има призив хората над 50 години и клинично уязвимите да се възползват от предложението за трета бустерна ваксина, както и да си поставят противогрипни инжекции. В сряда министърът на здравеопазването Саджид Джавид омаловажи опасенията относно упорито високите стойности и настоя, че не е време да се връщат мерки като задължителното носене на маска на закрито.

"Случаите се увеличават. Те могат да достигнат до 100 000 на ден. Пандемията не е приключила", заяви Джавид на пресконференция. "Разглеждаме внимателно данните, но на този етап няма да прилагаме нашия план Б за извънредни мерки", настоя той.

23 206 дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в страната до 17 ч.

Премиерът Борис Джонсън също се противопостави на призивите на здравните служители да се намали предаването на инфекцията при близък контакт, предвид опасенията, че нарастващият брой може да претовари болниците, които се занимават с други респираторни инфекции през зимните месеци.

"Наблюдаваме много внимателно броя на заболелите всеки ден. Броят на инфекциите е висок, но сме в рамките на прогнозите", каза той  и добави: "Придържаме се към плана си". В четвъртък Едуард Агар заяви пред Sky News, че децата в училищна възраст са причина за повишените нива на инфекции в Англия. Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство съобщи, че през седмицата до 17 октомври са регистрирани общо 1366,8 случая на 100 000 души на възраст от 10 до 19 години - в сравнение с 1134,9 през предходните седем дни.

Опашка за COVID тестове се изви пред "Пирогов"

При децата на възраст от пет до девет години делът е бил 719,2, което е увеличение спрямо 585,0 предишната седмица. И двата показателя са най-високите от първото събиране на данни през октомври миналата година. Джонсън и неговото правителство са подлагани на многократни критики за твърде бавна реакция в ключови етапи от пандемията от началото на епидемията в началото на миналата година. Броят на смъртните случаи във Великобритания възлиза на 139 146, което е вторият най-голям брой смъртни случаи в Европа след Русия. По данни на университета "Джонс Хопкинс" общият брой на заболелите в страната отстъпва само на САЩ.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС