От днес всички медици трябва да имат зелен сертификат

От днес всички лекари трябва да имат зелен сертификат, за да работят.Рано тази сутрин пред повечето болници в страната се извиха опашки от медици, които трябваше да се тестват, за да отидат до работните си места. В най-голямата спешна болница – „Пирогов” дори се забави предаването на смяната между нощния и дневния екип. 

Зелените сертификати влязоха в сила

За да застъпят дневна смяна, служителите на "Пирогов", които не притежават зелен сертификат, се наредиха на опашка  за тест, още в 6 сутринта. Заради чакането на опашка, служителите на болницата закъсняваха за работа. Някои започнаха да си правят тестове сами, едни на други. 

 

 

„Нямам сертификат, защото преболедувах през февруари. Направих си антигенен тест и затова не мога да си извадя документ. Докато чакам да се активира системата, ако изобщо заработи, ще трябва да си правя тест всеки път, когато идвам на работа”, сподели една от чакащите на опашката служителки.

Отново над 4500 случая на COVID-19 за денонощие

 

 

Някои от медиците отказват да се ваксинират по здравословни причини. Други пък посочват, че имат голям брой антитела и заради това няма да се имунизират. Възникна и напрежение между чакащите и тези служители, които правят тестовете. А с напредването на времето пред болницата се появиха и хора, които не работят в "Пирогов", но желаят да си направят тест, което допълнително забави процеса.

Докато чакат за тестове, болните в COVID отделението останали с екипа от нощната смяна.

„Как министерска заповед, която трябва да ограничи заразата, затвори ефективно местата, където тази зараза се лекува. Над 150 души са болните при нас в момента - в „Урология” има 45-има, в „Токсикология” - 63-ма, в буферна КВБ – 5, и в самата клиника - 60. Тези хора са оставени на нощния екип – един лекар, една сестра, един санитар. Екипът ми е тук. Задавам един въпрос, който граничи с професионално малоумие: нали ваксинирането е с цел да се изработят антитела? На тези, които ги имаме, защо не ни ги признават? Ние сме доказателството, че този имунитет е ефективен. Вече 2 години работим в тази среда. Щяхме да сме измрели, ако този имунитет не беше ефективен. Няма нито един от болните, които контролирам и проследявам, който да е повторно заразен. Утре половината тук ще са кашлящи. А бързият тест може да даде фалшиво положителна проба. Тогава ще излязат в 14-дневна карантина! Страхотно...”, коментира шефът на COVID отделението в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.