Срив в електронната система забави имунизациите

Втори ден с опашки пред ваксинационните центрове в почти цялата страна. В същото време срив в системата забави процеса на имунизация, алармираха болници и лаборатории. Изискването за зелен сертификат е една от основните причини за огромните опашки, които и днес се извиха пред повечето места за ваксинация. Пред столичните болници и лаборатории имаше опашки още преди началото на работното време.Срив  в електронната система за ваксинации обаче спря имунизационния процес  на няколко пъти до обяд. Наложи се пациенти да чакат за ваксина в продължение на часове.

Отново над 4500 случая на COVID-19 за денонощие

Часът е малко след 8 сутринта.  20 минути след началото на работното време пред ваксинационния пункт в столичната болница „Света  Анна” вече има дълга опашка от желаещи имунизация.

„Не предполагахме въобще, понеже от 8 часа работи, няма да има толкова хора. Наистина ни изненада и е студено, а казват, че не върви бързо”, посочва един от желаещите за имунизация.  4 часа по-късно опашката е все толкова дълга, а пациенти от сутринта все още не са се ваксинирали. Причината – няколко срива в електронната система, които спират напълно работата на ваксинационния център.

„Хората тъкмо започнаха да се ваксинират и в крайна сметка горчивия резултат до обяд е едва 60 и няколко човека ваксинирани, просто защото непрекъснато има нови сривове”, твърди Антон Луков, говорител на  УМБАЛ „Света Анна”.

23 206 дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в страната до 17 ч.

Проблемите в системата и големия брой желаещи затрудни работата в почти всички ваксинационни пунктове. В късния следобяд пред пункта в Александровска болница опашката продължаваше да е дълга.  В някои лаборатории намериха алтернативен вариант за пациентите докато чакат електронната система да заработи.

„Пациентите бяха недоволни за това, че не можем да им издадем сертификат. Това, което решихме да направим с колежката, беше да им даваме картончета и да ги молим просто да следят както новините така и на нашия сайт”, заяви Александра Калъчева, „Цибалаб”.

Опашка за COVID тестове се изви пред "Пирогов"

Троен ръст на имунизираните спрямо предните дни отчитат в Бургас. „Вчера имахме два пъти повече от обикновеното – 855 човека са ваксинирани в рамките на вчерашния ден и то при положение, че имахме проблеми с информационната система”, посочва Георги Паздеров, директор РЗИ – Бургас.

А голяма част от хората признават, че се имунизират главно заради новите мерки. „ За съжаление няма да можем да работим след това и няма как. Все пак трябва да си гледаме семействата”, категорична е Християна Камбурова.

Очаква се натовареността в пунктовете за ваксинации да продължи и в следващите дни. А от информационно обслужване обясниха, че причината за сривовете в системата е злонамерен трафик от заразени с вируси компютри от чужбина.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.