Непосредствените изпълнители на магистралата са неизвестни, каза вътрешният министър

Арести заради строителството на магистрала „Хемус”. 15 души са задържани за 24 часа след операция на ГДБОП, Националната полиция и данъчните. Разследват се фирми и собствениците им, които са получили авансово около 90 млн. лева преди година за изграждането на лот 5 на аутобана. 

По неофициална информация задържани са шефове в пътните фирми „Водно строителство – Благоевград” и „Грома холд”, известна преди като „Агромах”. Потърсени за коментар, отговор от фирмите нямаше.

Полицията откри нарушения за милиони на АМ "Хемус", лотове нямат разрешителни за строеж

Според вътрешния министър Бойко Рашков един от собствениците на строителни фирми, определени за изграждането на магистралата, е превел 21 милиона лева в Обединените арабски емирства. Рашков обаче не посочи нито името му, нито фирмата му.

Силовият министър твърди, че част от парите за магистралата минали през банка, „собственост на Бойко Борисов”. Бившият премиер отрече твърденията на вътрешния министър. И заяви, че ако Рашков не каже коя е въпросната банка още днес, утре ще заведе дело за клевета.

 

„Това са хора, които пряко участват в схеми за нелегалното изграждане на магистралата. Ние все още не сме стигнали до непосредствените строители. Изправени сме пред невиждана в целия свят хипотеза някой, който е строител под прикритие, да стори съоръжение като магистрала „Хемус”, коментира още вътрешният министър.

Непосредствените изпълнители, по думите му, са неизвестни лица. „Те получават някакви средства от няколко основни фирми, на които са давани десетки милиони лева. Предстои да се изясни как са разходвани тези средства”, каза още Рашков.

Той допълни, че са се срещнали със стотици хора, които в много голяма степен са изяснили цялата фактическа обстановка на „ограбването на българския народ под претекст, че ще се строи магистрала”.

Екипи на ГДБОП претърсваха адреси заради „Хемус”

„Тази магистрала, най-вероятно, ако се докаже това, което е очертано, ще означава, че българският народ има всички основания да плати още веднъж магистралата. Някои от фирмите заявиха, че парите не са при тях. Аз съм склонен да им вярвам, защото един от известните строители на пътища от началото на годината досега е превел 21 млн. лева в Обединените арабски емирства”, заяви министърът.

Рашков подчерта, че строителството на „Хемус” няма абсолютно никакви строителни книжа.

След снощната акция на полицията от Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища” категорично осъдиха и се противопоставиха на действията на органите на реда. В соята позиция заявяват: „Всички фирми, членове на камарата, изпълняват своите отношения с възложителите съгласно сключените договори. Контрактите, свързани с изграждането на автомагистрала „Хемус”, спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство”.

"Рашков, ако днеска не кажеш коя е банката моя собственост, да отида да си седна на мястото, утре завеждам дело за клевета. Незабавно кажи името на банката, защото аз не съм собственик на никаква банка", призова лидерът на ГЕРБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.