Цените на стоките са скочили с 6,2 процента на годишна основа през октомври

Цените за потребителските стоки в САЩ са скочили с 6,2 процента на годишна основа през октомври. Поскъпването на храните, бензина и нарастването жилищните разходи са в основната на най-високия за американците процент инфлация от 1990 година.

ЕК: Инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци

Има ускорение на инфлационния темп спрямо септемврийското равнище от 5,4 процента, отчете днес министерството на труда на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес. От септември до октомври потребителските цени са скочили с 0,9 на сто. Това е най-голямото месечно увеличение от юни.

Инфлацията подкопава силното нарастване на заплатите на американските служители през последните месеци, създавайки "политическо главоболие" за администрацията на президента Джо Байдън и демократите в Конгреса и засилвайки натиска върху Федералния резерв, в момент когато се обмисля с какъв темп да бъдат оттеглени стимулите за икономиката, отбелязва АП. Така наречената основна инфлация, без отчитане на силно променливите цени на храните и енергията, е 0,6 на сто на месечна основа и 4,6 процента на годишна.

Колко средства са необходими месечно, за да живее нормално българинът?

Електроенергията в САЩ е поскъпнала с 4,8 процента от септември до октомври. Цените на бензина, природния газ и нафтата за отопление са се повишили по същата причина, поради която и много други стоки поскъпнаха: търсенето се засили рязко, тъй като американците шофират и летят повече, но предлагането изостава.

Икономистите все още очакват инфлацията да се забави, след като проблемите с веригите за доставка бъдат решени и американците възстановят до голяма степен потреблението си на равнищата отпреди пандемията.

По-рано днес годишната инфлация в Германия за октомври бе потвърдена на равнище 4,5 процента - най-високо от 1993 година, в резултат на силния скок на цените на енергията, недостига на компоненти за производството и ефекта от отпадането на по-ниския ДДС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА