Нощта в най-големия у нас пункт за предаване на протоколи премина спокойно

Спокойно мина нощта в най-големия у нас пункт за предаване на протоколи - столичната зала „Арена Армеец”. От там обаче отчетоха десетки липсващи разписки от машините, унищожени нарочно от избирателите.

Оказа се, че случаят на жена от столицата, изяла разписката си от вота, вместо да я пусне в кутията, не е единствен. Много други избиратели също са решили да не предават бележките - като ги крият в джобове или директно ги късат на парчета. Така накрая броят на физическите разписки се разминава от този в протокола от машината. Всички тези гласове обаче са отчетени като валидни, категорични са от ЦИК.

 

 

При част от секциите сметката от броенето на разписките не излезе - но не заради грешки на комисиите, а заради некоректни избиратели, които не успели да се справят с машинния вот и бойкотирали гласуването.

„Отказваха да ги пуснат в кутията, тъй като една част от тях твърдяха, че това не е техният вот, който е отразила машината. В нашата РИК ги слагаха в джобовете си, късаха ги на парченца”, обясни секретарят на 23 РИК Полина Витанова.  

Близо 100 са унищожените разписки. Сред тях и бележката, погълната от жена, гласувала във Френската гимназия. От ЦИК ще признаят протокола, в който пише, че разписката е „изядена”.

Задължението, дошло в последния момент - да се броят всички разписки, е забавило средно с час тръгването към „Арена Армеец”. Така членове на комисии оправдаха закъснението си.

„Всички разписки се пускат в една кутия, след това отваряме кутията и започваме да делим. Това беше плюс, че имаше разлика в дължината на разписките”, коментира членът на СИК Надежда Боянова.

Други обясниха забавянето си с неясни инструкции от ЦИК как точно да се отчитат разписките. „Не бяхме готови, защото указанията не бяха верни и ние не можахме да се справим”, заяви членът на СИК Вася.

Някои все пак дойдоха подготвени. „Вчера цяла нощ зубрене на методически указания, а и преди това съм бил и вече си става рутина”, допълни Веселин от СИК. 

На всяка комисия бяха нужни поне 30 минути, за да предаде протоколите си. „Не става много бързо, защото това са два вида избор, допълнително - съответно цифри, които трябва да се въведат в изчислителния пункт”, уточни Витанова.

В малките часове на нощта седалките в залата се запълниха от чакащи, но без напрежение. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.