Целта е да се подобри ежедневието на животните

Специалисти от университета в Глазгоу разработват телефон за кучета, който да сложи край на самотата им, ако са оставени сами у дома, предаде АФП. Устройството е още експериментално, но с него куче може да общува с видеовръзка със собственика си.

Изобретател на "кучешкия телефон" (DogPhone) е Иляна Хирски-Дъглас, специалист по взаимодействие между животни и компютър в университета в Глазгоу. Тя търси начини за подобряване на ежедневието на животните с технологии. Помага й Зак - черен лабрадор на 10 години, както и колеги от университета Аалто във Финландия.

Езикът на тялото- по-важен от думите при дресировката на кучета

Това е "първата система от този род, която позволява на животни да използват интернет, за да контактуват със собствениците си", подчерта университетът в Глазгоу в пресрилийз. Изобретателите се надяват DogPhone, който още е на експериментален етап, да даде възможност да бъде намалено безпокойството на многобройните кучета, взети по време на дистанционна работа, когато собствениците им се върнат в офисите.

Армейски кучета в Австрия са обучени да надушват COVID-19

Системата се състои от топка с акселерометър, която включва видеоповикване чрез портативен компютър, когато бъде разтърсена от кучето. "Лабораторният асистент" Зак се е научил да използва топката, след като му е било обяснено и е имал възможност да играе с нея 16 дена за период от три месеца. Макар и няколко пъти да се е свързал със собственичката си неволно, повечето повиквания са били смислени, като й е показвал играчки, които тя му е подхвърляла. Иляна пък го е "разходила" из работата си, показала му е къде обядва и дори един уличен музикант.

Полицейските ни кучета разкриха над 150 престъпления за година

"Не можем да сме сигурни, че Зак осъзнава връзката между това да взима топката и да се обажда, или че някои обаждания, които изглеждат напразни, наистина са такива - каза изследователката. "Ясно е обаче, че в някои случаи той наистина беше заинтригуван".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА