Много демократи предполагат, че той може да не участва в следващите избори, предвид възрастта му

Президентът на САЩ Джо Байдън и представители на неговия вътрешен кръг през последните дни увериха поддръжниците за плановете на 79-годишния американски лидер да се кандидатира за втори мандат през 2024 г. За това съобщава "Вашингтон поуст".

Както пояснява изданието, усилията насочени към това да убедят поддръжниците в желанието на държавния глава да остане в Белия дом за още един мандат, се полагат поради факта, че много демократи предполагат, че Байдън може да не участва в следващите избори, предвид по-специално възрастта му - към момента на гласуването той ще бъде на 81 години. Друг аспект е свързан с понижаване на рейтинга – към днешна дата около 40 % от жителите на страната одобряват работата на Байдън като президент.

Байдън помилва две пуйки по случай Деня на благодарността (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Единственото, което чух от него, е, че планира да се кандидатира отново... И аз се радвам за това", каза приятелят на Байдън и бивш сенатор-демократ Крис Дод.

Освен това, както отбелязва „Вашингтон поуст“, Байдън обяви намерението си да участва в изборите по-рано този месец на събитие за набиране на средства за Демократическата партия. "Това, което той заявява публично, е това, в което той силно вярва... Той няма да се кандидатира, ако осъзнае, че не може да изпълнява работата физически и емоционално", каза пред изданието бившият губернатор на Пенсилвания Ед Рендъл, който присъства на това събитие.

Джо Байдън поднови президентските си задължения след интервенция

Според вестника обаче подобни уверения не са спрели разговорите сред демократите дали името на Байдън ще се появи в избирателните бюлетини през 2024 г. Това заключение "Вашингтон поуст" направи въз основа на разговори с 28 стратези и служители на Демократическата партия.

Както се очаква, Байдън официално ще обяви решението си за участие в борбата за президентския пост след междинните избори за Конгрес. Те ще се проведат през ноември 2022 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС