Оттам посочват още, че САЩ, Г-7, ЕС и НАТО са обединени в позицията, че Крим е украински

Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Това се казва в изявление на американското посолство в България, изпратено до медиите.

Румен Радев с нов коментар за Крим

Оттам посочват, че Съединените щати,  Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Украйна привика българския посланик

"Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София", се казва още в изявлението.

Последва реакция и от Президенството! В нея се казва, че Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. И от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна.

Същевременно както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път, допълват от „Дондуков” 2.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.