Парламентът подкрепи широко коалиционно правителство на премиера Николае Чука

Коалиционното правителство на Национално-либералната партия (НЛП), Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), оглавявано от премиера Николае Чука, получи вот на доверие в румънския парламент, съобщава телевизия Диджи24. Правителството е получило 318 гласа "за" при необходими най-малко 234 гласа за встъпване в длъжност. Против са гласували 126 парламентаристи. Кабинетът ще положи клетва днес в президентския дворец Котрочени, съобщиха цитирани от телевизията източници.

54-годишният генерал от резерва Николае Чука, сенатор от НЛП и досегашен министър на отбраната, оглавява правителство с 20 министерства. Партиите в коалицията се договориха за ротация на премиерския пост през година и половина. Чука ще остане на поста до 25 май 2023 г, отбелязва Ройтерс. Новото правителство се ползва със солидната подкрепа на над 70 процента от парламентаристите. СДП получи контрола над важни министерства като това на финансите, на отбраната и на транспорта, а НЛП пое министерствата на правосъдието, енергетиката, вътрешните и външните работи. Преди гласуването лидерът на СДП Марчел Чолаку заяви, че социалдемократите са решили да се включат в управлението "след две години на нестабилност, две загубени години".

Номинираха Николае Чука за премиер на Румъния

"СДП не бяга от отговорност. СДП умее да управлява, винаги сме го доказвали. Особено когато сме дошли да поправим катастрофата на други правителства", изтъкна той преди гласуването.

Днешният вот слага край на продължила около два месеца правителствена криза, която настъпи след като кабинетът на НЛП и ДСУР, оглавяван от премиера Флорин Къцу, беше свален с вот на недоверие в началото на октомври. Вотът беше иницииран от социалдемократите и подкрепен от бившия коалиционен партньор на либералите - Съюз за спасение на Румъния.

Политически коментатори обаче отбелязват, че въпреки удобната парламентарна подкрепа коалицията може да се сблъска с трудности в бъдеще, тъй като либералите и демократите имат различни възгледи по редица въпроси, включително реформата на правосъдието.
Коалицията се съгласи да остави непроменен плоския данък и данъка върху печалбата и реши да увеличи пенсиите с 10 % от следващата година заедно с други социални мерки, включително увеличение на детските надбавки, на обща стойност над 13,6 милиарда леи (3,1 милиарда долара).

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА