До това се стигна след скандали и видеозаписи с изтезания в местата за лишаване от свобода

Руският президент Владимир Путин уволни днес директора на огромната руска система от места за лишаване от свобода, няколко седмици след скандал, предизвикан от видеозаписи, показващи изнасилвания и изтезания в руски затвор, предаде Франс прес.

Директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников, заемащ тази длъжност от 2019 г., беше освободен от поста и заменен от заместник-министъра на вътрешните работи и бивш полицейски служител Аркадий Гостев, става ясно от президентския указ, публикуван на сайта на Кремъл.

Уволниха служители на руски затвори заради скандални видеозаписи

Срещу Калашников от 2021 г. са въведени санкции от Европейския съюз, САЩ и Канада заради предполагаемата му роля в отравянето на опозиционера Алексей Навални и изпращането му в затвора.

Кадровата смяна става на фона на скандал с изтезания в затвора в град Саратов, Централна Русия, довел вече до уволнението на 18 служители и петима ръководители на местния клон на ФСИН.

В началото на октомври правозащитната неправителствена организация Gulagu.net публикува видеоклипове на малтретиране на затворници, получени благодарение на разобличител, бивш затворник от беларуски произход, който е имал достъп до тези записи, когато е бил в затвора, защото е работел по поддръжката на компютрите на затвора. След неговите разкрития бяха образувани няколко разследвания.

Руските власти първоначално започнаха наказателно преследване и издадоха заповед за арест срещу подателя на сигнала Сергей Савелиев, който избяга от Русия във Франция, където иска убежище. По-късно заповедта за арест бе отменена.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА