Страната ваксинира успешно около 90% от пълнолетното население

Чилийските власти обявиха, че ще започне ваксинацията на деца на възраст от три години нагоре срещу коронавирус, след като успешно е ваксинирала около 90% от пълнолетното население.

ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 г.

Децата, в рамките на новата кампания, ще получат китайската ваксина CoronaVac, която вече се използва за хора на възраст от 6 до 15 години, съобщи Институтът за обществено здраве. За децата на възраст от 16 до 18 години Чили използва ваксината на Pfizer/BioNTech.

Решението за използване на различни ваксини се основава на проучвания с CoronaVac в Китай, които показват, че китайската ваксина има по-висок процент на нежелани реакции при юношите, отколкото при по-малките.

Във Франция - зелен сертификат само след бустерна доза за COVID-19

Чили се присъединява към Венецуела, Колумбия и Аржентина, които ваксинират от тригодишна възраст. Никарагуа и Куба имунизират и децата, навършили две години. По-малките ще започнат да се ваксинират и в Европа, където регулаторът на ЕС разреши инжекцията на Pfizer/BioNTech да се използва при деца на възраст от 5 до 11 години.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС