Колко ще струва проектът „От „Витошка” до Витоша”?

Общината ще отдели средства за нов пешеходен маршрут, който цели да свърже пешеходните централни части на столицата с планината Витоша. Маршрутът от „Витошка” до Витоша ще започва от бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Витошка”, стигайки до подножието на планината.

„Идеята на маршрута е да свържем града с планината, което досега беше абсолютно невъзможно. Единственият начин да се стигне до Витоша е или с кола, или с нередовен градски транспорт. Умният град трябва да разчита на съществуващата инфраструктура. Избрали сме трасе, което минава през паркове, най хубави и представителни части на града. Най- проблематичната точка е през околовръстното, но с интегрирането на велосипедния транспорт и там ще стане възможно преминаването”, обясни авторът на проекта Симеон Колев.

На различно мнение е общинският съветник от „Спаси София” Борис Бонев. По думите му се изпозлват вече съществуващи паркове и алеи, за да се оправдае липсата на дейност по програмите за велоалеите и пешеходните улици.

„Иронично е, че в доклада е заложено, че така хората ще могат да се разхождат по улици с чист въздух, а маршрутът ще минава през едни от най-натоварените столични булеварди. Освет това поставянето на светофари на толкова натоварени пътни артерии крие рискове и поставя участниците в движението в риск. Преди време внесох предложение за проект за изграждане на паркинги в кварталите. Беше ми отказано, а необходимата сума беше около 10 хиляди лева”, коментира Бонев.

Проектът за пешеходния маршрут не пречи на реализирането на други проекти, увери Симеон Колев и добави, че това колко точно ще струва  маршрутът ще стане ясно след като има фирма-изпълнител. Максималната цена, обявена от Столична община,  е 70 хиляди лева.

Репортер: Ирена Рашева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.