Собственикът на фирмата превозвач може да бъде съден

Собственикът на фирмата превозвач в Скопие може да бъде съден. Това каза пред NOVA главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески.

На този фон екип от български следователи и прокурори вече е в Северна Македония. Той носи биологичен материал от телата на жертвите, който ще бъде сравнен с генетичен материал от близки на тези, които са пътували във фаталния автобус. Така, надяват се  българските и местните власти, в най-скоро време ще има категорично потвърждение кои точно са загиналите в пламъците.   

Дете е 45-ата жертва на инцидента от "Струма", откриха тялото в автобуса

Ясни със сигурност са имената на всички пътници в автобуса, каза пред NOVA Йовески. И макар да се знаят оцелелите, жертвите още са под въпрос. „Имало е прекачване на пътниците от един автобус в друг, когато са спирали да си почиват”, посочи обвинител номер едно.

Днес стана ясно, че е намерено още едно тяло - на дете. Така жертвите официално са 45. „В момента наш приоритет е съдействието на Прокуратурата на Република България, която разследва случая, за да могат жертвите да бъдат идентифицирани по-бързо и възможно най-скоро да бъдат предадени на семействата им”, добави Йовески.

Вече са изискани документите от транспортното и вътрешното министерство, свързани с фирмата превозвач. Има съмнения, казва главният прокурор Йовески, че автобусът е бил на повече от три години. „Дали става въпрос за човешка грешка, или неизправност на превозното средство - това ще го установят българските специалисти”, добави той.

Македонските власти отнеха лиценза на "Беса Транс"

По документи, автобусът е минал технически преглед преди по-малко от два месеца. Тази информация също ще бъде проверена, посочи обвинител номер едно в Скопие. „Да, този автобус няма лиценз”, уточни той.

Все още не е ясно кога телата на жертвите ще бъдат транспортирани в Скопие. „Вече се взема биологичен материал от близки в Скопие. Затова българските представители дойдоха днес, за да съберат материали и след това да идентифицират телата. Тогава можем да кажем на семействата, че това са хората, загинали в трагедията”, каза външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

Междувременно опозицията в Скопие поиска оставката на двама министри заради трагедията в България. Разследването продължава, като Скопие ще окаже пълно съдействие на властите у нас, уверява Буяр Османи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.