По думите му в него са участвали руснаци

Украйна разкри заговор за опит за преврат, който трябвало да бъде извършен идната седмица, заяви днес на пресконференция в Киев президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Той спомена и заплахата от военна ескалация от Русия.

„Изправени сме пред предизвикателства не само от Руската федерация и възможна ескалация - изправени сме и пред големи вътрешни предизвикателства. Получих информация, че на 1-2 декември в нашата страна ще се извърши преврат”, каза Зеленски.

По думите му в заговора са участвали руснаци. Той каза, че украинското разузнаване се е сдобило с аудиозаписи, в които заговорниците са обсъждали да включат бизнес магната Ринат Ахметов в подготвяния от тях преврат.

Ахметов - най-богатият бизнесмен в Украйна, отхвърли това, определяйки го като „пълна лъжа”.

„Информацията, оповестена от Володимир Зеленски, за опити да бъда привлечен в някакъв вид преврат, е пълна лъжа. Възмутен съм от разпространението на тази лъжа, независимо какви са мотивите на президента”, каза бизнесменът.

„Като украински гражданин, най-големия инвеститор в страната, данъкоплатец и работодател, аз ще продължа да защитавам свободна Украйна, свободната икономика, демокрацията и свободата на словото”, заяви той.

Зеленски не даде много подробности и не каза дали според него Кремъл стои зад заговора. Запитан изрично дали Москва е замесена, той отговори: „Съжалявам, не мога да говоря за това”.

На пресконференцията обаче президентът говори пространно за заплаха от руска военна ескалация и каза, че Украйна ще бъде готова за това.

Той все пак отчете, че ситуацията между Украйна и Русия не е по-лоша, отколкото е била през пролетта на тази година. Тогава Русия отново бе струпала войски на общата граница, но след това ги изтегли.

Кремъл каза днес, че няма никакви планове да участва в предполагаем заговор за преврат срещу украинския президент Володимир Зеленски и че Москва не извършва подобни действия.

Русия струпва войски близо до границата си с Украйна, а Киев, САЩ и НАТО изказаха опасения от възможна руска атака - предположение, което Кремъл отхвърли като фалшиво и паникьорско.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за повишаването на напрежението през последните седмици, предизвиквайки опасения, че продължаващият от дълго време конфликт между Украйна и подкрепяни от Русия сепаратисти би могъл отново да прерасне в открита война.

„Ние имаме пълен контрол върху границите си и сме добре подготвени за каквато и да било ескалация”, каза Зеленски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.