Преди дни той даде положителен тест за COVID-19

Президентът на Чехия Милош Земан, който се върна обратно в болницата в четвъртък след положителен тест за коронавирус, е изписан днес за амбулаторно лечение и отпътува за резиденцията си, съобщи Чешката телевизия.

При Земан, който неотдавна получи бустерна доза от ваксина срещу коронавирус, заболяването протича безсимптомно. Главният епидемиолог на Чехия Павла Свърчинова каза, че държавният глава, както и всички останали жители на страната, болни от COVID-19, трябва да остане под карантина за две седмици.

COVID-19: Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

Президентът планира да проведе в неделя церемонията по назначаването на Петър Фиала за министър-председател. В тази връзка началникът на президентската администрация Вратислав Минарж съобщи, че ще се намери начин церемонията да се проведе при спазване на изискванията за санитарно-епидемична безопасност, без да уточни някакви подробности.

Източници от президентската администрация твърдят, че най-вероятно държавният глава ще бъде отделен от Фиала и останалите гости със специално стъкло, което не позволява предаването на коронавирус. Освен това всички участници в церемонията ще бъдат с предпазни маски с повишена степен на защита.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС