Великобритания не беше поканена на нея

Франция организира среща заради кризата с мигрантите в Европа. Великобритания обаче не беше поканена на нея.

Във френския град Кале се събраха министри от правителствата на домакините, Германия, Нидерландия, Белгия и представители на Европейската комисия. Срещата беше предизвикана от най-тежкия инцидент с мигранти в Ламанша.  В сряда във водите между Франция и Англия се удавиха 27 души.

Най-малко 31 мигранти са загинали в пролива Па дьо Кале (СНИМКИ)

В петък британският премиер Борис Джонсън написа на френския президент Еманюел Макрон писмо с 5 точки, какво да бъде направено, за да се избегнат подобни трагедии. По-късно британският вътрешен министър публикува писмото в Twitter, което подразни французите и те оттеглиха поканата за срещата.

Малко момиченце сред загиналите мигранти в Ламанша

 „Искаше ни се Великобритания да е тук, но те пожелаха дискусията да се води публично, което според нас не е сериозен начин да се работи. Тази среща не е антибританска. Тя е проевропейска. Ще работим заедно с Лондон, за да се борим с трафикантите на хора, но ни трябват някои разузнавателни данни. Френската полиция не смята, че получаваме от британците достатъчно в този аспект. Трябват стъпки и от двете страни. Великобритания трябва да се потруди да не е толкова икономически привлекателна за мигрантите”, заяви Жералд Дарманен - министър на вътрешните работи на Франция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.