Според германски учен той е възникнал при пациент с ХИВ или имунна недостатъчност

Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на коронавируса може да е знак, че той е възникнал при пациент с вируса на СПИН или друг вид имунна недостатъчност, заяви водещ германски имунолог пред ДПА.

Витанов: Проблеми с Омикрон у нас очаквам евентуално догодина

Генералният секретар на Германското дружество по имунология Карстен Уоцл каза, че това е много вероятно и даде примери с подобни научни открития, публикувани във връзка с други случаи. Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система, каза Уоцл.

"В хода на този процес може да се повтарят изолирани мутации, които да не дават някакви предимства на вируса, но въпреки това могат да продължат да се размножават заради неспособността на имунната система да ги контролира", обясни той.

Все повече държави регистрират първи случаи на варианта Омикрон

Имунологът добави, че това може да доведе до допълнителни мутации, които в комбинация с други могат да дадат предимство на вируса. В сравнение с оригиналния вариант на коронавируса, появил се в китайския град Ухан, Омикрон се характеризира с необичайно голям брой от близо 30 промени само в аминокиселините на шиповидния протеин. Някои от мутациите се свързват с повишеното разпространение на вируса и способността му да избегне имунния отговор, но според Уоцл все още не е ясно какво ще е въздействието именно на тази комбинация от мутации.

"Много пациенти с ХИВ в Африка не са лекувани адекватно, поради което имунните им системи са значително отслабени. За да се спре разпространението на варианти с толкова много мутации като Омикрон, ще е важно да се идентифицират заразените хора с отслабена имунна система и те да бъдат изолирани, докато вече не са заразни. Защото дори и вирусът да мутира сериозно в един човек, опасността е в това да не се предаде мутиралият вирус", обясни ученият. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА