Новото Министерство на електронното управление си постави няколко амбициозни задачи

Без повече хартиени трудови книжки, стикери за колите и печати от администрацията. Това са част от приоритетите, над които ще работи новият министър на електронното управление Божидар Божанов. Възможно е дори да заменим личните си карти с електронен идентификатор.

Новото Министерство на електронното управление си постави няколко амбициозни задачи. Една от тях е да разработи приложение, което ще служи като алтернатива на личните карти. Така ще е възможно да се ползват различни електронни услуги, които изискват документ за самоличност, само с въвеждането на ПИН код през телефона. Срокът за създаването на приложението е шест месеца.

И още от плановете - да се намали административната тежест с 80%. Това означава, че голяма част от административните услуги ще станат електронни и няма да се налага да се чака от гише на гише. Освен това е възможно да се премахнат сините талони на автомобилите, а регистрацията на колите ще става онлайн.

Новото министерство иска и по-добра защита на личните ни данни. Всеки гражданин ще бъде известяван кой и на какво основание е разглеждал личните му данни. Например при проверка на пътя от полицаи. Минути след проверката ще пристига SMS до водачите, че униформените са проверили данните им в шофьорската книжка.

Божидар Божанов пое поста на министър с идеята за пълна промяна на начина, по който работи администрацията. Първата стъпка, по думите му, е да се сложи край на опашките пред гишетата, като се премахне печата на хартия.

„Никой да няма право да ви изисква печат, да ви разходи до другия край на града или до другия край на държавата. Неща, които не са нужни в 21 век”, обясни Божидар Божанов.  

Той планира в бъдеще работата с администрация да бъде изцяло електронна.

„Тоест ние ще намалим виждането, личната среща между граждани, бизнес и администрация”, заяви Божанов.

Един от вариантите да не се посещават гишетата е като се намери алтернатива на личните карти. От ведомството смятат, че те могат да бъдат заменени с телефон. А ново приложение ще съдържа цялата информация за нас, само че онлайн.

„Идеята е криптографската информация, която иначе стои в чипа на личната карта, да бъде в един специален отсек на телефона, който е достатъчно сигурен, така че да пази нашата идентичност”, обясни Божанов.

И даде пример как ще работи новото приложение.

„Когато искаме да влезем в здравното си досие, ще се изпише „идентифицирайте се“. И ние ще отворим приложението и там ще пише – „заявка за идентификация“. И потвърждаваме, дали с отпечатък, дали с ПИН”, обясни Божанов.  

Идеите на новия министър доведоха до полюсни реакции.

За да бъдат реализирани идеите на министъра, първо трябва да заработи новото министерство.

„Смятаме, че за два – два месеца и половина ново министерство може да бъде създадено. Това, чисто оперативно, включва устройствен правилник и приемане на законодателни изменения”, смята Божанов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК