Премиерът трябва да наблюдава постоянно и сектор „Здравеопазване”, смята Атанас Атанасов

Два сектора трябва да бъдат наблюдавани отблизо от премиера – „Здравеопазване” и „Енергетика”, тъй като не генерират постоянни кризи. В единия от тях – енергийния, има заложени мини. Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в предаването „Здравей, България”.

Според Атанасов е „абсурд” председателят на КЕВР Иван Иванов да участва в саботаж.

„Той е изключително почтен човек. Много висок експерт е. Тази независимост на КЕВР е и резултат от фигурата на Иван Иванов. Може би министър-председателят не го познава и е подведен”, заяви Атанасов.

Нова година – нови сметки: Колко ще плащаме след шоковото поскъпване на газа?

Според него премиерът трябва да обърне внимание какво се случва в държавните дружества в енергийния сектор. „Какво се случва в „Булгаргаз” и Енергийния холдинг. Там бяха заложени мини от предишните управляващи. Те трябва да бъдат прегледани внимателно и тези мини да бъдат разчистени”, заяви Атанасов. „Трябва да питате Борисов за 12 години къде е неговата диверсификация. Как успя за 1 година да прекара тръбата от Русия за Сърбия, а за 12 години не успя да направи връзката Комотини-Стара Загора”, попита още Атанасов.

КЕВР обяви новата цена на газа

„Липсата на диверсификация и обслужването на руския енергиен интерес в България ни доведе до това положение, в което се намираме. Основната причина за повишаване на цените в България е затягането на конфликта в Украйна и Путин използва енергийните си лостове за натиск върху европейската общност”, заяви Атанасов.

Относно разследването на аферата „Хемус”, Атанасов заяви, че Бойко Рашков не може да е свидетел по делото.

Викат Рашков на разпит по делото „Хемус“

„Това е активното мероприятие, с което искат да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да разпространява информация, която знае”, обясни Атанасов.  

„Ще търсим начин да се разсече възелът между Прокуратурата и МВР. Това противопоставяне е против обществения интерес”, каза Атанас Атанасов.

Той коментира и предложението на Слави Трифонов да дадем зелена светлина на Северна Македония за членство в ЕС, но ние да бъдем приети в Шенген и да паднат визите за САЩ.

„Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Трябва да се изпълняват договорите”, заяви Атанасов.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.