Южнокорейските военни заявиха, че Северът е изстрелял "предполагаема балистична ракета"

Съединените щати осъдиха изстрелването от Северна Корея на предполагаема балистична ракета и призоваха Пхенян да седне на масата за преговори.

"Това изстрелване е в нарушение на многобройните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за съседите на КНДР и международната общност", заяви говорител на Държавния департамент, наричайки Севера с официалното му име - Корейска народнодемократична република. "Оставаме ангажирани с дипломатическия подход към КНДР и я призоваваме да започне диалог", каза той.

Говорителят също така заяви, че ангажиментът на САЩ да защитават Южна Корея и Япония - двама съюзници, обвързани с договор, е "железен".

Външният вид на лидера на Северна Корея предизвика коментари на чуждестранни медии

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин вече са насрочили среща в четвъртък за редовни разговори по въпросите на сигурността с японските си колеги. Към тях ще се присъедини новият посланик на САЩ в Токио Рам Емануел, бившият кмет на Чикаго, който беше утвърден от Сената въпреки опозицията.

Администрацията на президента Джо Байдън неведнъж е заявявала, че е отворена за преговори със Северна Корея, която провежда серия от изстрелвания.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун проведе три срещи на върха с предшественика на Байдън Доналд Тръмп, но необичайната лична дипломация не доведе до трайно споразумение.

Южнокорейските военни заявиха, че Северът е изстрелял "предполагаема балистична ракета" към морето източно от полуострова от провинция Джаган, която граничи с Китай. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА