Това беше договорено на среща между представители на МТСП, МФ и НОИ

Работна група с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт подготви механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия, заедно с COVID добавката от 60 лв,. формират по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Това беше договорено на среща между представители на трите институции днес.

ОФИЦИАЛНО: Повишиха размера на пенсиите

Изплащането на тези суми ще започне с пенсиите за февруари, когато пенсионерите ще получат и компенсациите за януари, и за февруари. Необходимият финансов ресурс за обезпечаване на плащанията ще бъде осигурен по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

МС гласува добавките към пенсиите за ваксинирани

От днес започна изплащането на преизчислените пенсии. Така всяка година осигурителен стаж ще „тежи” повече в пенсионната формула. А именно коефициентът се повишава от 1,2 на 1,35%.

Минималната пенсия е повишена от 300 на 370 лева. Нараства и максималният размер  - от 1440 на 1500 лева. Социалната пенсия за старост става 170 лева.

COVID добавката от януари вече не е 120, а 60 лв.

Така се оказа, че има пенсионери, които получават по-ниски доходи, в сравнение с тези през декември.

78-годишния Иван Събев пресмята, че през декември е взел пенсия с COVID добавка общо 470 лв., но днес е неприятно изненадан - общата сума, която е получил е малко над 430 лв.

„Как да не се чувствам ощетен? Като говореха тези големи приказки за грижата за пенсионерите, Корнелия Нинова и новите властници, нали всичко беше в името да се помогне на пенсионера? Това увисва във въздуха”, смята Иван Събев.

От получената пенсия не е доволна и Василка.

„Гадно е, отвратително е всичко това. Разочарована съм от България, от хората, разочарована съм от всичко”, казва Василка.

От Националния осигурителен институт са категорични, че няма пенсия, която да е останала без увеличение след преизчилсението.

„Средното увеличението е близо 13 %,една голяма част от пенсиите - тези на минимален размер - се увеличиха с над 20 %”, заяви Любомира Язаджиева от НОИ.

Проблемът се оказва  в така наречената COVID добавка. Която от 120 лева стана 60. С промяната новите управляващи увериха, че от Новата година възрастните няма да взимат по-малко пари.

„COVID добавката беше намалена с 60 лева, а има пенсионери, при които макар и увеличена, пенсията не е увеличена с 60 лева”, обясни Любомира Язаджиева.

Социалното министерство вече подготвя  механизъм, чрез който пенсионерите да бъдат компенсирани.

„Ако има някакви разлики за определени пенсионери, те ще бъдат компенсирани през следващия месец февруари. Механизмите ще бъдат през бюджета на ДОО, ще бъдат като добавка, както другата добавка до края на юни месец, докато се направи цялостно предложение за промяна на пенсионно-осигурителната система”, заяви Любомир Каримански, ИТН. 

Вечерта от Министерството на труда и социалната политика обявиха, че държавата е подготвила  компенсации за пенсионерите, получили по-малки плащания. С допълнителните средства ще се компенсират всички случаи на намаление на дохода на пенсионерите за януари и следващите месеци.

Същевременно еднократният бонус от 75 лева за ваксинираните пенсионери ще започне да се изплаща от февруари. За тази цел кабинетът е отпусна на НОИ 100 милиона лв.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.