Според учения вече има и натиск към Скопие за промяна в позиция им

"Националния интерес на България е РС Македония да се реформира и да стане член на Европейския съюз. Това е една логическа последователност, която трябва да насърчим", това каза в "Твоят ден" доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

"Идеята да се развива многостранно сътрудничество не пречи, но през годините сме виждали много неизпълнени обещания, напредък в тази насока няма", добави той.

Според него Скопие вече си дава сметка, че няма как да заобиколи българската позиция.

Доц. Спас Ташев смята, че не бива да ни учудва разпространението на фалшиви новини от странан на Скопие, тъй като те отделят много средства за лобизъм и пропаганда.

"Натиск за промяна на позицията ни има, но има такава и към РС Македония и промяната се вижда с отстраняване на хардлайнерите от новото правителство на страната като Никола Димитров, който е генератор на фалшивите новини, както в Македония, така и в страни членки на ЕС и в САЩ", каза още доц. Ташев.

Той смята, че към подобна антибългарска кампания вече ще се гледа с по-различен поглед.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.