Все повече деца прекарват много време в мрежата

Все повече деца прекарват много време онлайн. Но в това необятно и до голяма степен непознато пространство, където дебнат опасности. Как да предпазим най-малките от тях? В студиото на "Социална мрежа" разкриват експертът по киберсигурност - Явор Колев и държавният експерт Татяна Предова.

По думите на Колев кампанията се нарича "Пази детето в интернет" и е продължение на "Пази детето на пътя". "Децата прекарват повечето си време онлайн - там се обучават, забавляват се и общуват. Там са и престъпниците. Най-застрашени са децата", обясни той. И допълни, че законодателството изостава пред бързоразвиващите се технологии.

"Социална мрежа": Капаните за децата в онлайн пространството (ВИДЕО)

Според Предова кампанията е насочена както към родителите,така и към децата. "МОН ни подкрепи, защото става дума за сериозен вид тормоз - кибертормозът", каза тя. И уточни, че медийната грамотност на децата е ключова за предпазване на децата от онлайн опасностите. "Необходимо е родителите да наблюдават децата си и да се интересуват от профилите им в социалните мрежи. Дали използват фалшиви данни в тях, защото така са по-уязвими", смята Предова.

Повече инфромация можете да намерите на www.detetovinternet.bg.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.