За кои опасности в мрежата родителите не подозират?

"Децата пострадаха много от самотата по време на пандемията, те търсят компенсация на общуването чрез социалните мрежи, това включва и разговори с непознати, което е доста опасно", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Антоанета Василева, координатор на консултативната линия за безопасен интернет и отговорник за програма "Дигитално-медийна грамотност”.

Тя информира, че еротично съдържание с деца много се търси в интернет.

"Изключително активно педофилите търсят и залагат капани, като има изключително висок ръст на подадените сигнали в Европол за злоупотреба с деца в интернет", добави тя.

Разкриха зловещи факти за най-голямата педофилска мрежа в Германия

"Опасностите с фалшивите профили са, че никога не знаеш кой стои отсреща. Търсят се снимки и видеа със сексуално съдържание. Те убеждават децата да го правят чрез приятелски разговори, които подхващат, и след заигравка следват заплахи и изнудване, че ако не продължат да произвеждат еротично съдържание, ще изпратят снимките или видеото на близки, познати, приятели", разясни Антоанета Василева една от схемите, по които действат педофилите в интернет.

Друг проблем, който изтъкна тя е, че децата са много склонни сами да произвеждат сексуално съдържание и не мислят за последствията, а педофилите именно това търсят.

Тя посъветва родителите да изградят у децата навици да разпознават опасностите в интернет пространството. Като контролът трябва да е явен, а не скрит и да бъде ясно, че това се прави, не за да бъдат шпионирани, а за да бъдат предпазени.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.