Обвиняеми са 87 души

Обиск в дома на Йорг Л. от Бергиш-Гладбах стана първата брънка в делото срещу най-голямата педофилска мрежа в Германия, която обхваща не по-малко от 30 000 души, пише БГНЕС.

Разследването на деянията на Йорг и свързаните с тях сексуални посегателства срещу деца дадоха възможност да се разкрие онлайн мрежа от педофили на територията на цяла Германия.

Съдят пастора педофил, обвинен в блудство с български деца

В малкото градче Бергиш-Гладбах близо до Кьолн в малка къща с двор живее семейство – типичен представител на германската средна класа. Съседите ги смятат за „мили”, без някакви особени прояви, припомня Лиза Вагнер – служител в местната полиция. Именно тя присъства на обиска на 21 октомври 2019 г., когато рухва фасадата на благоприличието на главата на семейството Йорг Л. и наяве излиза нелицеприятната истина: 43-годишният мениджър на хотел е обвинен, че е насилвал малката си дъщеря, заснемал деянията си и след това ги споделял в интернет.

Откритите снимки и видеозаписи с детска порнография и чатовете на Йорг Л. станаха първата брънка в най-голямото в историята на Германия разследване на сексуално насилие срещу деца. В рамките на проучването на контактите на Йорг Л. полицията е разкрила цяла педофилска мрежа с 30 000 анонимни потребители – толкова IP адреса успяват да идентифицират следователите.

4 години затвор за учител, блудствал с деца (ВИДЕО)

Специално за целите на разследването през есента на 2019 г. в криминалната полиция в Кьолн създават специално подразделение с кодовото название „Берг”. Първоначално в него работят 350 души, но в момента служителите са 130. Членовете на специалния отдел трябвало всеки ден да преглеждат терабайти със снимки и видеозаписи, съдържащи основно сцени с жестоко сексуално насилие над деца. Заради голямото психическо натоварване от видяното някои от служителите в спецзвеното са принудени да потърсят специализирана помощ и да се прехвърлят на работа в други отдели. Останалите продължили ден след ден „да дълбаят в бездната", да идентифицират престъпниците, да изваждат децата от кошмара, в който са принудени да живеят и да прекратят престъпната дейност, споделя Лиза Вагнер.

Сериен изнасилвач и педофил получи 33 доживотни присъди

Към днешна дата в списъка със заподозрени има 87 души, а следователите са успели да спасят около 50 деца, сред които и тримесечно бебе.

В края на юни министърът на правосъдието на Северен Рейн – Вестфалия Петер Бизенбах признава, че дори не е в състояние да си представи реалните размери на деянията и констатира, че делото срещу педофилската мрежа е придобило „чудовищни размери”. Участниците в нея са разпространявали детска порнография чрез даркнет и общодостъпни сегменти в интернет, подстрекавали са се един друг да извършват престъпления, договаряли са размяна на деца и са споделяли съвети за това как да успокояват детето, за да може да го използват безпрепятствено. Онези, които са се колебаели, са били подтиквани да осъществят на практика намеренията си. Понякога в чатовете са участвали едновременно до 1 800 човека.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.