Мярката няма да е особено ефективна за ограничаване на катастрофите, смята Владимир Тодоров

Мярката за ограничаване на скоростта в някои части на София е добра, но не въведена по този начин. Това каза в ефира на „Твоят ден” Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. По думите му е нелогично ограничението да важи за големите столични булеварди. По-разумно би било намаление на скоростта да има в жилищните райони, смята той.

„Зоната не бива да бъде в идеалния градски център, където трафикът е натоварен, съответно и скоростта е по-малка. По-важното е такова ограничение да има в жилищните райони. Необходим е по-широк анализ на местата с концентрация на ПТП с пешеходци, а това са именно жилищните квартали на града. Трябваше да има и по-голямо обсъждане с експертен състав, ние имахме някои предложения, които можехме да реализираме”, обясни той.

Примерът на Бургас: Намаляха ли ПТП след въведените ограничения на скоростта в центъра на града

Във връзка с въвеждането на „Зона 30” в София Тодоров уточни, че така избраните райони са нелогични.

„Въвежда се по четирилентови булеварди, като вечер, когато няма трафик, водачите ще трябва да карат с 30 километра в час. Това е нелогично и неекосъобразно. Ако се цели друг ефект с тази мярка, не такава за пътната безопасност, можеше да се случи с други подходи”, смята експертът.

Владимир Тодоров обърна внимание и на това, че ограничението ще създаде трудности в контрола по спазването му.

„Въвеждайки тази мярка за центъра на София, няма да има желания ефект с ограничаване на ПТП”, каза още той.

Статистиката у нас отчита и увеличение на катастрофите за изминалата година. Данните до 31 декември показват 556 загинали, което е с 96 повече от регистрираните през 2020 година.

Целия разговор вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.