С тях ще се компенсират над 1 милион възрастни хора

През месеците януари, февруари и март на всички пенсионери, които през януари са получили по-малка обща сума от пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г., да им бъде изплатена съответната разлика. Това предвиждат внесени в Народното събрание предложения между първо и второ четене на законопроекта за удължаване действието на държавния бюджет до 31 март, пише Pariteni.bg.

Социалният министър: Ощетените пенсионери ще бъдат компенсирани

В мотивите към законопроекта е записано, че в настоящия момент, когато се отбелязва значителен ръст в цените на тока и парното, както и на инфлацията, особено в т. нар. „малка“ потребителска кошница, разходите на всички домакинства се повишават значително. Затова не трябва да се допуска намаляване на доходите на една уязвима част от обществото – тази на пенсионерите, се посочва в документа.

Допълнителната добавка към пенсиите ще компенсира над 1 милион възрастни хора, които пред януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и COVID добавка спрямо декември миналата година.

Кога пенсионерите ще получават добавката за ваксиниране

Предложенията за промени са направени от депутати от управляващото мнозинство, тъй като за част от възрастните преизчисляването с по-високия коефициент за година реален стаж е под 60 лв. Така плюс добавката от 60 лв. те се оказаха с по-ниски общи суми, платени от НОИ спрямо декември, когато COVID добавката бе 120 лв.

Доплащането за януари ще се направи заедно с пенсиите за февруари, като пенсионерите ще получат и COVID добавката от 60 лв.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.