Посещението в РСМ отекна и в кулоарите на парламента

Визитата си в Скопие премиерът Кирил Петков определи като огромен успех. За постижение той открои нотата, с която Северна Македония обявява, че няма териториални претенции към България. Позицията на партиите у нас остава непроменени за това, че Скопие трябва да спазва Договора за добросъседство. Според ГЕРБ посещението в Северна Македония е прибързано, за "Демократична България" визитата е жест на добра воля, а от "Възраждане" изразиха притеснение за това, че историята е останала на заден план.

Петков от Скопие: За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години

"От една страна ние подадохме ръка, отивайки там първи. От друга страна - те ни дадоха нота, която ние сме се надявали да получим от две години. Тази нота казва, че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България”, заяви премиерът Кирил Петков.

Визитата в Скопие отекна и в кулоарите на парламента. Според опозицията в лицето на ГЕРБ ходът на Петков е прибързан.

„Нотите, които бяха изпратени, не са нищо ново. Истината е, че те търсеха начин да изтъргуват това дипломатическо действие. Въпросът е какво са получили в замяна? Очевидно има скрит дневен ред”, твърди Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Петков и Ковачевски с първи думи след срещата в Скопие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според „Демократична България” посещението в Скопие е жест на добра воля.

„Надеждата ми не е свръх голяма, защото досега има много думи, много жестове и малко действия от тяхна страна. Трябва да си даваме сметка, че нашата позиция по отношение на Северна Македония и този проблем са далече от своето решение и това е проблем”, заяви Христо Иванов, „Демократична България”.

От „Възраждане” заявиха, че в преговорите със Северна Македония страната ни трябва да има твърди позиции, защото било очевидно, че Скопие няма да отстъпи.

„Не трябва да се говори в тона на това, че историята трябва да остане на заден план, колеги, проблемът с Македония не е икономически, не е политически, не е транспортен, той е свързан с историята”, категоричен е Костадин Костадинов, „Възраждане”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.