Печалбата на южната ни съседка е 212 млн. долара

Обемът на износа на подправки от Турция през 2021 г. се е увеличил с 5% в сравнение с този през 2020 г., достигайки 212 млн. долара. Това съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на данни от Асоциацията на износителите от Егейския регион на Турция.

Миналата година подправките, произведени в Турция, са се появили на щандовете на 130 страни по света. Водещите вносители на турски подправки са САЩ, Германия и Китай.

Нов антирекорд по новозаразени с COVID-19 в Турция

През 2020 г. износът на турски подправки възлиза на 202 милиона щатски долара. По този начин износът на тези продукти през 2021 г. се увеличи с 8% в натурално изражение до 67 тона и с 5% в парично изражение до 212 млн. долара.

Сред подправките най-голямо е търсенето на мащерка, дафинов лист и кимион. На мащерката се падат 30% от общия износ на подправки, или 64 млн. долара. Следват я дафиновият лист с 44 млн. долара и кимионът с 11 млн. долара.

Джахит Доган Ягчъ, ръководител на Асоциацията на износителите на мебели, хартия и горски продукти в Егейския регион, заяви, че Турция е известна с богатото си разнообразие от подправки. Според него консумацията на подправки, като например мащерка, се е увеличила драстично по време на пандемията от коронавирус.

Баницата е сред най-вкусните ястия на света

"Очаква се износът на подправки да нарасне с поне 5% през тази година. Ако климатичните условия са благоприятни, износът на мащерка със сигурност ще се увеличи с поне 10%", казва ръководителят на асоциацията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС