Стотици дариха кръв за 17-годишната Александра Нинова

Вълна от съпричастност към пострадалото 17-годишно момиче, което е настанено в „Пирогов” и се бори за живота си. Стотици откликнаха на призива на болницата и на близките да дарят кръв за Александра Нинова. В петък вечерта тя беше блъсната от автобус в столичния квартал „Люлин”. Апелът за помощ тръгна от социалните мрежи в събота. Буквално часове след това напълни двора на Националния център по кръводаряване в София.

АКЦИЯ ЗА СПАСЕНИЕ: Стотици дариха кръв за 17-годишно момиче

„В София дарилите са над 130, има дарили и извън столицата. Респект и благодаря”, написа  в личния си профил във Facebook Аделина Банакиева, която първа разпространи молбата на родителите на Александра да бъде дарена кръв.

В поста си тя публикува и трогателни думи на майката на Александра: „Тези думи са благодарността на една майка, чието дете се бори за живота си. Благодаря на всички лекари и специалисти от Детска реанимация в „Пирогов”, които денонощно поддържат искрата живот в дъщеря ми! Благодаря на всички приятели и познати, които веднага ни потърсиха, за да помогнат в бедата! Благодаря на хората, които организираха даряването на кръв за Али! От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, за да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я споменават с обич и топлота! Мили хора, вярвам, че вашата помощ, вашата обич и вяра ще върнат Али към живота! Яна Алексиева, майка на Али”.

Автобус блъсна момиче в София

Екипът на болница „Пирогов“ също отправи благодарност към всички кръводарители, които днес се отзоваха на апела за спешно кръводаряване. „Десетки граждани благородно откликнаха на нуждата от кръв с кръвна група А (резус фактор положителен) и работата на болницата продължава безпроблемно. В момента разполагаме с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, но отчитаме и факта, че нуждите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължават да остават високи", съобщиха от болницата.

„Призоваваме гражданите да запазят позитивната енергия, генерирана в обществото, в резултат на апела за доброволни кръводарители, като продължават да даряват кръв за нуждите на болница „Пирогов“ през цялата предстояща седмица в Националния център по трансфузионна хематология в София. Само така можем да гарантираме, че ще бъдат избегнати нови критични ситуации, които да налагат отправянето на апели за спешно кръводаряване", допълват от лечебното заведение.

Всички, които искат да помогнат на болницата, могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология (ул. "Братя Миладинови" 112), от понеделник до петък, от 8:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 18:00 ч. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.