Това е единствената реплика в Европа

В Природонаучния музей в Пловдив е изложена реплика на костюма, с който астронавтът Нийл Армстронг стъпва на Луната през 1969 г. Това е част от проект на музея, съвместно с посолството на САЩ у нас, и е единствената реплика в Европа, каза директорът на музея Огнян Тодоров.

Той уточни, че костюмът ще остане в града под тепетата четири месеца като гостуваща изложба. Тодоров подчерта, че през уикенда костюмът е предизвикал голямо любопитство и желание у децата да се снимат с него.

Музеят на „Мадам Тюсо“ представи восъчни фигури на Байдън и Харис (ВИДЕО)

Яна Георгиева, уредник на зала "Планетариум" в музея уточни, че репликата е част от проект за изработването на 15 автентични реплики на оригиналния костюм. Те са изработени през 2019 г. по повод 50-ата годишнина от кацането на Луната.

Репликите са предоставени на Националния музей на САЩ по аеронавтика, като същата година са обикаляли Америка, изложени на различни бейзболни игрища. Костюмът, който е в Пловдив, по думите на Георгиева, е бил изложен на бейзболното игрище в Ню Йорк "Янки Стейдиъм", а в България идва от Букурещ. Костюмът е направен чрез 3D сканиране на оригиналния костюм, като всяка част и гънка са в абсолютно реални размери, в това число и килограмите - тежи 90 кг, толкова, колкото е тежал костюмът на Нийл Армстронг. След Пловдив костюмът заминава за Виена, каза още уредникът на музея.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.