Това заяви премиерът след заседание на МС

Страната ни ще изгражда отбраната си на базата на българската армия. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет. Ключово и част от позицията на България по отношение на конфликта НАТО-Русия е да се работи за деескалация на напрежението в региона. Министрите ще представят плана си в пленарната зала, но само част от него, тъй като има и секретни точки.

„Нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база българската армия – ще търсим методи за финансиране, така че тя да заеме достойното си място в НАТО, а не да бъде само консуматор на сигурност”, съобщи Петков. „Българската армия ще бъде водеща в отбранителната си стратегия, което означава български войски, българско командване и реално българско военно лидерство”, заяви още премиерът.

Петков за напрежението НАТО-Русия: Позицията ни защитава българския интерес

„Заедно с дипломатическите усилия България направи своя стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на това, което се нарича батальонна бойна група, от български войски, от българско командване. Това ще е нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО”, заяви Стефан Янев.

„Ще търсим начин дефицитите в армията да бъдат компенсирани”, каза Янев.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че страната ни не спира усилията си за деескалация на напрежението между Русия и Украйна по дипломатически път.

След заседанието на МС премиерът Кирил Петков не скри радостта си от факта, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) започва преговори със страната ни за членство в нея.

„Това е огромен дипломатически пробив и ще увеличи многократно потенциала ни за инвестиции”, категоричен бе премиерът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.