Прокуратурата има желание да участва в съдебната реформа, добави той

Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили, а постигнатият напредък в тази сфера се заличава. Това заяви главният прокурор Иван Гешев от Брюксел. Според обвинител номер 1 е нужен и по-сериозен диалог с европейските институции. 

"Българската прокуратура е изключително притеснена, че в последните месеци се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни", обясни той. 

 

 

Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане на престъпността от началото на 90-те години. 

"Освен корупцията, се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени", каза обвинител номер 1. 

По думите му се констатират нарушения на закона, липсвало и информиране на Прокуратурата за нарушения на лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления.

"Притеснени сме и споделихме това пред евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим, е срещу престъпността", каза още той. 

Прокуратурата е готова да участва в процеса на съдебната реформа, категоричен е главният прокурор. 

"Имаме желание за участие в реформата. Но тя не е започнала. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 г. насам. Основното е едно - да завземеш позиции, но никога не е съгласувана с хора, практикуващи правото. И резултатите винаги са трагични за съдебната система. Целта е политическа. За съжаление, подозирам, че отново ще е така. В 10% от делата участва Прокуратурата. 96 % от тях са с осъдителни присъди. Приемаме, че тук сме виновни. Къде са останалите? Търговското, административното? Там всичко идеално ли е? Говорим за съдебна реформа, но всичко се акцентира върху Прокуратурата. Проблемът е в МВР, което трябва да се реформира. И в съда, който също трябва да се реформира", допълни Гешев. 

Той добави, че решението на КС е много ясно - главният прокурор може да бъде разследван. 

"Отчетността на главния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван. Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на Прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат. Вече сме януари. Отчетността не е проблем на Прокуратурата и на главния прокурор, а на законодателя. Ние изпълняваме законите", каза още той. 

Иван Гешев с работни срещи в ЕП

Във връзка с липсата на съдебна реформа у нас и евентуалното отражение върху мониторинга върху страната ни Гешев уточни: "Това е поредната фалшива новина с цел сриване на доверието в Прокуратурата. Истината е, че едно от служебните правителства е поискало в Плана за възстановяване да се включи съдебната власт. Бележките не касаят Прокуратурата. След това искането на българските власти се представя като изискване на Брюксел. Това е класически начин за постигане на политически цели, който влияе на независимостта на съдебната власт". 

Посещението на Гешев в Брюксел е свързано и с изслушване пред групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент. 

 

 

По-късно през деня на работна среща с председателя на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент Адриан Васкес Лазара, Гешев обсъди продължаването на съдебната реформа у нас в контекста на върховенството на закона.

Главният прокурор е изразил желанието на Прокуратурата за участие в процеса по актуализиране на законодателната рамка, която да укрепи независимостта и да повиши общественото доверие в съдебната власт.

Гешев акцентира и върху предприетите от прокуратурата действия по защита на човешките права и свободи, особено що се отнася до уязвими обществени групи.

В интервю за БТА главният прокурор заявява, че е изготвил писмо до министъра на финансите Асен Василев, в което е изложено становището на прокуратурата, че предлагат да се извърши одит от ЕК на работата на специализираните структури - прокуратура и съдилища. Той коментира, че има основание да смята, че ЕК ще се отнесе положително към такова евентуално искане.

По думите му закриването на специализираните съд и прокуратура, както и реформата в КПКОНПИ, ще доведат до „безславен край на всички сериозни дела, които са внесени в съда” и освобождаване на „замразени 3 млрд. лева”.

„Идеите за закриване на тези структури, с уговорката, че може да бъде подобрена тяхната работа, може да бъдат реформирани, ще бъде една огромна грешка, която ще доведе до сериозни проблеми в българската съдебна система и сериозни последствия за борбата с организираната престъпност, корупцията и тероризма”, смята той.

Главният прокурор потвърди, че по време на изслушването му днес пред евродепутатите от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, е бил питан за досъдебното производство, познато като „Барселонагейт”, и за разследването на снимките с кюлчета злато и банкноти евро, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

„Това, което ми зададоха като по-конкретни въпроси за тези казуси, обясних, че те са висящи, т.е. неприключили в прокуратурата. Изготвили сме писмени справки, които сме предоставили след разрешение на наблюдаващия прокурор за проведените до момента действия и какви действия предстои да се извършат”, обяснява главният прокурор.

Той уточнява, че по двата случая се чакат молби за правна помощ и европейски заповеди за разследване от различни европейски страни. „Българската прокуратура и съдебна система не може да укаже например на испанската, френска или немската, в какъв срок да отговори и по какъв начин да отговори. Прокурорите са посочили, че това е единствената и основната причина те да не бъдат приключени до момента”, разяснява обвинител номер едно.

Пред БТА Гешев коментира и исканата му оставка. По темата той обяснява: „Аз не виждам причини да си променям становището, поне не и обективни. Никой не може да ми отговори на въпроса, защо да си подам оставка. Аз нямам обективен отговор. Зададох въпроса няколко пъти на лица, които споменаха това нещо. Да си подам оставката, защото за пръв път последните четири години се случват неща, които никога не е правила българската прокуратура. Внесохме обвинителни актове на действащи министър и заместник-министър, което никога не се е случвало след 1989 г.”, обяснява Гешев. Той допълва: „Има някаква друга цел, която е различна от това да бъде реформирана съдебната система и аз мога да я определя само като политическа”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.