Двамата отговаряха на евродепутати за правосъдието у нас

Косвен сблъсък между премиер и главен прокурор в Брюксел. Кирил Петков и Иван Гешев са в белгийската столица, където бяха изслушани от групата за мониторинг на демокрацията. Двамата бяха препитани последователно от евродепутатите за състоянието на правосъдието у нас.

Премиерът и главният прокурор изложиха противоположни мнения за това къде са проблемите, но се съгласиха, че мониторингът в България трябва да продължи. Докато Гешев обяви, че престъпността у нас се увеличавала, то Петков обеща, че „вече няма само Господ да стои над главния прокурор”.

Петков от Брюксел: Ролята на главния прокурор ще се промени, няма да има човек над закона

Обвинител номер едно поиска да се засили мониторингът върху върховенството на закона в България. „Сериозно се заличава постигнатият напредък. До момента смятам, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции и по сериозно наблюдение върху България. С бързи крачки вървим към престъпността от 90-те години, казвам го най-отговорно”, предупреди Гешев.

„Аз много бих се радвал да имаме засилен мониторинг, това и нашият приоритет. Няма как през общи шаблони и думи да се избяга липсата на добро правосъдие в България. На всички е ясно, че Прокуратурата не работи добре”, категоричен е премиерът.

Петков заяви още, че в Плана за възстановяване и развитие са заложени промени в прокуратурата. „Главният прокурор няма да бъде само с Господ над главата му, ако това, което сме заложили - успеем да го направим. Ще има съдия, който да изпълнява временна роля на прокурор. Главният прокурор трябва да стане администратор - не ни трябва четвърто ниво в прокуратурата”, смята министър-председателят.

Гешев: Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили

Гешев обаче се усъмни в добрите намерения на правителството за съдебна реформа. „Прокуратурата има желание да участва в тази реформа. Аз съм свидетел на всички реформи от 94-та година и основното в тях е едно - да завземеш позиция и да смениш някой човек, за да може ти да упражняваш някакъв контрол”, коментира обвинител номер едно.

В европарламента Гешев бил питан и за снимките с кюлчета в нощното шкафче в „Бояна” и за „Барселонагейт”. „Това, което попитаха - е на каква фаза е, дали е приключено. Не, не е приключено. Изготвени са европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор”, обясни той.   

„Оттук нататък няма да има човек над закона или някой, който на мен да ми се обади и да ми каже „този човек не трябва да се пипа”, заяви Петков.

Йорданова пред председателя на LIBE: Работи се активно по темата за борбата с корупцията

Според премиера в основата на корупцията в България стоят 20 души. Единственият български представител в комисията на европарламента беше евродепутатът Елена Йончева.

„България всяка година губи 11 млрд. евро от корупция, включително и пропуснати ползи. В България вече е създадена една достатъчно силна мафия, която има своите очаквания и механизми”, смята Йончева.

Според нея за успешно разкриване на тежки корупционни схеми съдебната реформа е задължително, но недостатъчно условие. Посочи още, че ще бъдат необходими и допълнителни законодателни промени.

Премиерът Петков се срещна с лидерите на политическите партии в европарламента, както и с председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия.

Репортер: Антоанета Николова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.