По думите му спорът се е превърнал в писта за съревнование по патриотарство

"Политически България изпадна в пълна изолация в ЕС. Проиграхме цялото си предимство като членка, пренасочихме натиска от кандидат-членката към нас. Поехме ролята на удобния грешник". Това заяви за "Твоят ден" Любомир Кючуков от Института за международни отношения.

По думите му каквото и споразумение да има между България и Македония то трябва да получи подкрепата на парламента и обществото. "Може да се окаже при сегашното натрупване на негативизъм, че намирането на споразумение ще наеме по-малко политическо време от осигуряването на вътрешна подкрепа в София и Скопие", сподели той. И уточни, че доверието е основно условие при преговори.

 "Интересно е, че най-сериозни противници на споразумение с две партии с едно и също име в двете страни - ВМРО. През последната година България излезе от кръговата отбрана и лансира рамката, върху която сега се работи", обясни Кючуков. И допълни, че България е важна формално за ЕС. 

Изслушват Петков в Народното събрание

А спорът се е превърнал в писта за съревнование по патриотарство. "Основният резултат на българо-македонските преговори е, че има съгласие да има съгласие, променя се климатът на двустранните отношения и вече има готовност за диалог за спорните въпроси. Единственият начин това да се случи е междуправителствено договаряне", смята дипломатът.

По казуса НАТО-Украйна той смята, че ситуацията остава напрегната, а нашата позиция показва незаинтерсованост към продължаване на конфликта. "Ако има война, като част от НАТО и ние ще сме част от нея. България иска деескалация", посочи Кючуков.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.