По искане на прокуратурата днес тялото на починалата жена беше ексхумирано

Нов протест блокира Спешното приемно отделение във Враца. Местни се събраха на нова демонстрация заради смъртта на 43-годишната жена. Хората запалиха свещи в памет на починалата жена. Те очакват справедливи наказания за виновните, прозрачно разследване, искат среща с представители на здравното министерство и ръководството на врачанската болница, за да изложат претенциите си за качеството на спешната помощ като цяло.

По искане на прокуратурата днес тялото на починалата беше ексхумирано, а аутопсията на жената ще покаже каква е причината за нейната смърт. Окръжният прокурор на Враца заяви за NOVA, че ще настоява експертизата да бъде направена извън Враца.

Трети ден напрежение пред болницата във Враца

Вчера здравният министър разпореди одит във всички спешни центрове в страната за спазване на стандарта за спешна помощ, като целта е да се установи дали има нужда от промени.

Трагедията във Враца стана водеща тема и в ресорната комисия в парламента.

„Ще проверим как са обучени хората по места и как стандартите са въведени в правилника. Не са важни само стандартът и апаратурата, но и това доколко са мотивирани хората”, заяви здравният министър.

А протестиращите настояха не само за оставката на директора на болницата, но и за тази на проф. Асена Сербезова. Не оставки, а незабавни промени в начина на работа в спешните отделения, пожелаха други протестиращи. И споделиха своя опит.

Пациентски организации: Няма алгоритъм за прием на спешни пациенти у нас

„Преди време ми се беше наложило да дойда тук с детето, пак така си бях „загубила граматиката“ от притеснение и ми се направи забележка, че не знам ЕГН-то на детето. Все пак е Спешна помощ. Трябва да се окаже тази спешна помощ и евентуално след това да се вземат каквито и да е било данни”, смята Анелия Давидова.

Вече е ясно и кой ще се грижи за детето на починалата жена - то ще бъде настанено при роднини.

„Бабата и дядото на детето по майчина линия дойдоха и подадоха заявление в дирекция "Социално подпомагане" за настаняване на внучето им в тяхното семейство”, увери Незабравка Костова, която е началник в отдел „Закрила на детето”.

След смъртта на жената във Враца: Организират благотворителна кампания в помощ на семейството й

На името на бабата на детето вече е открита сметка. За връзката между семейството и дарителите се грижи благотворителна организация. Първите дарения вече са факт - около 1000 лева. Детето ще получи от държавата еднократна помощ от 375 лева и още 750 по Закона за закрила на детето.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.