Церемонията обещава да се завърне в пълния си блясък

Треската за Оскари отново завладя Холивуд. Вече са ясни и претендентите за най-чаканите филмови отличия. Тази година церемонията обещава да се завърне в пълния си блясък, каквато я помним преди пандемията.

Носителят на Златен глобус за най-добър филм "Силата на кучето", разказващ за животновъд от 20-те години на миналия век, уверено тръгва към Оскарите с цели 12 номинации в най-престижните категории. Успехът е предначертан, смятат кинокритиците.

„Това е един от фаворитите. Изключително интересен филм в жанр, който е чисто американски - различен поглед към уестърна”, коментира Димитър Дринов.

Звездата на лентата - Бенедикт Къмбърбач, е и сред фаворитите за главна мъжка роля.

Психоуестърн с най-много номинации за "Оскар" (ВИДЕО)

„Ако има определение за пълнокръвен герой това е героят на Бенедикт Къмбърбач. Лесно може да се категоризира като абсолютен злодей, но той е истински човек. Можем да видим характеристики, които всеки от нас споделя”, допълва кинокритикът.

За приза спорят още Уил Смит, Дензъл Уошингтън и Хавиер Бардем.  Половинката на Бардем - Пенелопе Круз, също ще има покана за червения килим с номинацията си за главна женска роля. Именно тук се очертава най-тежката битка тази година.

„Наистина има изключителни таланти в тази категория. Никол Кидман, която вече е печелила, Оливия Колман, която е извънземна, Джесика Частейн прави страхотна роля, направо е неузнаваема. Интересно е включването на Пенелопе Крус в “Паралелни майки” на Алмодовар. Изненадата или не е и Кристен Стюарт за ролята на принцеса Даяна в “Спенсър”, добавя Дринов.

Учудващо за критиците е липсата на Маги Джиленхол сред номинациите за най-добър режисьор за филма й "Непознатата дъщеря".

Филмът "Дюн" получи 11 номинации за наградите БАФТА

„Доста се говореше за нейното постижение, получи награди и наистина мислих, че в конюктурата на Холивуд ще получи задължителна номинация само заради пола си. Но ето виждаме, че някой път не полът, а традицията е водещи. И така на нейно място изненадващо влиза Стивън Спилбърг за "Уестсайдска  история”, коментира още той.

Сред другите фаворити е адаптацията на фатастичния роман "Дюн" с 10 номинации. А седем има черно-белият "Белфаст" на Кенет Брана, разказващ за живота му в Северна Ирландия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.