В последните две години Луковмарш е забранен със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова

За пореден път в столицата се проведе Луковмарш. Мотото на шествието в памет на генерал Христо Луков  е "Помни миналото, бори се за бъдещето". В последните две години шествието е забранено със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Именно заради това малко след 18 часа кметът на София прекрати провеждането на шествието. Като по закон, в такива случаи, участниците са длъжни да се разотидат. Това наложи събралите се пред пилоните на НДК да се разпръснат в три лъча към локации, за които имало издадено разрешение - храм "Св. Неделя", пл. "Македония" и "Попа". След това участниците от трите лъча се събраха пред къщата на генерал Луков, където запалиха традиционните факли.

СНИМКИ ОТ ЛУКОВМАРШ ВИЖТЕ ТУК

Часове по-рано противници на Луковмарш организираха антифашистко шествие в центъра на София. То премина под мотото "Без нацисти по улиците".

 

Източник: БГНЕС

СНИМКИ ОТ АНТИФАШИСТКОТО ШЕСТВИЕ ВИЖТЕ ТУК

„Не!“ на фашизма, „Не!“ на безразличието, „Не!“ на омразата и „Не!“ на „Луков марш“ казаха противниците на шествието на националистите, организирайки антифашистко шествие, което тръгна от градинката пред сградата на бившата Централна баня. Те твърдят, че през миналата година сме станали свидетели на многобройни провокации и физически нападения от страна на членове на националистически и неонацистки организации и визират атаката над Бургас прайд и „терористичните закани навръх Нова година“. 

КАДРИ ОТ АНТИФАШИСТКОТО ШЕСТВИЕ ВИЖТЕ ТУК

 

Източник: БГНЕС

Междувременно от ГЕРБ излязоха с позиция против провеждането на Луковмарш.

„Днес, след забрана през две последователни години, позорът наречен „Луковмарш“ отново поведе своето мрачно шествие в центъра на София. Този факт може да бъде определен единствено като срамен регрес и тотална деградация в борбата с антисемитизма и езика на омразата от страна на правителството на Кирил Петков. ГЕРБ остро и категорично осъжда състоялия се поход на омразата”, се казва в нея.

 

„За съжаление срамното събитие и неговото провеждане не са изненада. Това е само тъжно, но логично следствие от трайната незаинтересованост по темата „права на човека“, демонстрирана както от служебните управления на Румен Радев, но така също и от редовното на Петков. С отказа си да предприеме решителни действия срещу провеждането на „Луковмарш“, кабинетът показа, че явно от промяна не се нуждаят порочни схващания, според които обществото трябва да бъде делено на расов, етнически и религиозен принцип. След години на усилена работа, през които България стана член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ), прие работна дефиниция за антисемитизъм на МАВХ, стана една от първите пет страни в Европа, която назначи национален координатор за борба с антисемитизма, днес безразличието на управляващата коалиция връща страната ни в изходна позиция и заличава всеки, постигнат с много усилия, напредък в борбата с езика на омразата”, добавят от партията.

По-късно от относно позиция на ГЕРБ от МВнР отново заявиха, че приветстват сериозните усилия на МВР и Столичната община за предотвратяване на Луковмарш. „Както многократно сме заявявали, включително и чрез официално съобщение през вчерашния ден,  по улиците на София няма място за прояви, които насаждат антисемитизъм, расизъм, дискриминация, нетърпимост и омраза. Подобни прояви са несъвместими с ценностите, традициите и интересите на българското общество, и незаслужено помрачават образа на Република България”, се казва в позицията.

„Водено от това разбиране, Министерството на външните работи и тази година предприе всички възможни мерки на институционално равнище за предотвратяването на т. нар. Луковмарш. Уверяваме, че ако бъде необходимо, такива мерки ще бъдат предприемани и в бъдеще”, добавят от МВнР.

Вчера от „Продължаваме Промяната”, БСП и ДПС също се обявиха срещу провеждането на Луковмарш.

От Посолството на САЩ в България по-рано днес изразиха подкрепата си към Министерството на външните работи на България, което се противопостави на провеждането на Луковмарш.

„Също така заставаме до своите съюзници и партньори от дипломатическата общност, гражданското общество и политическите партии в България, осъдили идеологията на омразата и нетолерантността, които маршът символизира. Необходимо е всички да се обединим срещу омразата, антисемитизма и призивите към насилие”, съобщават те.

От Посолството на Израел в България днес също остро осъдиха провелия се Луковмарш. „Луковмарш е неонацистко шествие в чест на личност, пропагандирала антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата. Правото на свобода на словото не включва правото на продължаване на действия, насочени към насаждане на омраза и страх. Силните осъдителни изказвания срещу Луковмарш на българското Министерство на външните работи, както и на основните партии, представени в Народното събрание, трябва да бъдат последвани от конкретни действия, за да се забрани веднъж завинаги това ужасяващо събитие да бъде провеждано отново в бъдеще”, се казва в позицията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.