Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, заяви президентът

„Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите". Това заяви президентът Румен Радев от Пловдив, където посети завод на металургична компания.

Той каза още, че не може в условията на остра енергийна криза енергоинтензивните предприятия да бъдат изоставени, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика. 

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", посочи държавният глава.

Относно изграждането на нови мощности в АЕЦ "Белене" той смята, че България има бъдеще като ядрена държава и трябва да се вземе решение. "Десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, не можем да си позволим лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал", коментира Радев.


По-късно през деня от Бургас президентът апелира правителството да се вслушва в мнението на бизнеса. „Много е важно да възстановяваме доверието между държавата и бизнеса. Това е първостепенна и неотложна задача, ако искаме да постигнем по-висок и устойчив темп на икономически ръст”, уточни той.

Според държавния глава е важно и да има диалог между държавата и бизнеса. „Ние трябва да се стремим към целенасочена държавна политика за повишаване на конкурентоспособността, за подобряване на бизнес средата”, смята президентът.

 

 

Радев е категоричен, че преди да се вземат управленски решения, трябва да има диалог с бизнеса и хората, които осигуряват икономическия ръст. „Моят апел към правителството е да се вслушва в предложенията на бизнеса. И тогава да се взимат решенията. Без диалог няма да се получи”, добави още той.

Държавният глава коментира изказване на Асен Василев, според което ако е трябвало да бъде приложена схемата на служебното правителство, компенсациите са щели да бъдат по-малки. „По време на служебния кабинет няма парламент, който да вземе важните решения. Служебното правителство изпълнява наследения бюджет - в него нямаше никакви компенсации”, заяви Радев.

И посочи, че въпреки всички спънки, служебният кабинет е успял да направи програма, която е „дала сравнително добри компенсации за бизнеса”.

„Нещата няма как да се сравняват. Тук става въпрос за нещо съвсем друго. Не просто за компенсации, а за целенасочена политика, която с мощни инструменти - това, което разполага правителството като възможност - да планира бюджета, това, което притежава парламентът - възможност да променя законите, с комплексни мерки да се търси най-доброто решение”, уточни президентът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.