Действията на Русия разтърсиха международните пазари

Русия и Украйна приковаха вниманието на целия свят. Късно снощи президентът Владимир Путин призна Донецката и Луганската народни републики за независими държави и изпрати незабавно руски миротворци в отцепените райони. Още докато се очакваше изявлението на Путин пазарите започнаха да се раздвижват. Цените на редица суровини тръгнаха нагоре, а руската рубла понесе удар. Ситуацията се влоши и след като станаха ясни намеренията на Русия.

Действията на страната разтърсиха международните пазари. Петролът счупи 8-годишен рекорд и вече струва 97 долара за барел. Ако тенденцията се задържи, това ще доведе и до поскъпване на горивата, което ще усетим всички. Златото също вече е над 1900 долара за унция. Руската рубла също понесе сериозен удар по данни на „Блумбърг” и задмина по обезценяване турската лира. Големият въпрос обаче е в енергетиката – ще намалее ли притокът на газ към Европа и ще се променят ли цените?

РЕШЕНИЕТО НА ПУТИН, РАЗТЪРСИЛО СВЕТА: Реакции, санкции и срив на пазарите (ОБЗОР)

Ако доставките намалеят или дори спрат, експертите предупреждават, че икономиката на цяла Европа ще пострада сериозно. България не е изключение заради факта, че основното количество синьо гориво идва от Москва, а енергийната диверсификация все още е далеч от завършване.

„Ние сме може би най-уязвимата държава в Европейския съюз. Това е важно да се повтори. Не е случайно, че „Чирен” е на рекордно ниски стойности по запълняемост”, смята Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Спирането на газа за Европа все пак е малко вероятен вариант, обясняват специалистите. Причината – руската икономика трудно ще издържи без парите от него.

„Това би било против всички икономически интереси на Русия, тъй като експортът на природен газ и петролни продукти са основните приходни пера в бюджета на Русия. С един такъв акт тя трябва да се самоубие”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики

„Русия успя да акумулира близо 250 млрд. долара стратегически резерви в суверенния си фонд през последните 18 месеца на базата на по-високите цени на енергийните ресурси, но тези резерви няма да стигнат за повече от 1 година”, каза Мартин Владимиров.

Инфлацията се очертава неизбежна. Действията на Русия веднага доведоха до скок с 10% на цената на природния газ на Европейските борси. „Цялата тази инфлация, която видяхме през последните няколко месеца, уви най-вероятно тепърва ще се ускори още повече и ще стане още по-висока. Трябва да сме готови за още по-голям ценови натиск по линия на енергийните стоки”, посочи икономистът Георги Вулджев.

„Спирането на износа на електричеството не означава решаване на евентуална енергийна криза в България, тъй като газът е пряко свързан с работата на топлофиакциите, а топлофикациите с електроенергия не могат да се компенсират”, коментира Иван Хиновски.

В този контекст, предупрежденията от Москва не закъсняха. След спирането на ратификацията на „Северен поток 2”, Дмитрий Медведев написа в Twitter: „Добре дошли в новия свят, в който скоро европейците ще плащат по 2 хиляди евро за хиляда кубични метра газ!".

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.