Аниматорът нарисува медиците, спасили живота му във ВМА

След битката си с COVID-19 световноизвестният български аниматор Тео Ушев нарисува медиците, спасили живота му във ВМА. От няколко дни творбата може да се види на десетки билбордове и спирки на градския транспорт в София - като жест на благодарност към лекарите на първа линия.

Оригинала Тео Ушев скицира в началото на януари - от леглото си в пулмологията на ВМА. Във Facebook той пише, че иска да запомни тези, които са се грижили всеки ден за него - за да ги разпознае щом ги срещне отново. Част от тях са санитарката Нуша, д-р Ганев, с когото аниматорът си говорил за Гьоте и д-р Титоренков, който му разказвал най-смешните вицове.

„Единствената връзка с външния свят сме ние. И освен лекарската работа, от време на време вкарваме малко шега, малко майтап - просто, за да им вдигнем настроението. Когато човек е с позитивно мислене, имунната му система работи добре и болестите бягат”, обясни д-р Титоренков.

Медикът и колегите му не подозирали, че по време на визитациите Тео Ушев скицира в детайл очите им.

„Това беше единственото човешко нещо, което се виждаше - останалата част от лицата ни е скрита в скафандрите. Той каза, че се е опитвал по очите да отгатне кой кой е, кой днес е на работа по график. Няма време да стоим и да позираме, по памет предполагам ни е рисувал”, каза д-р Титоренков.

По-късно скицата се превръща в акварел с името „Очите на медиците”. Днес творбата може да се види на едни от най-ключовите места в центъра на София.

Очите на 12 герои в бяло, сред които лекари, медицински сестри и санитари, ни напомнят в забързаното ежедневие да спрем и да благодарим, че ги има - дори и скрити зад стените на COVID отделенията.

По проекта работи кураторът Ирина Дакова. „Градът благодари на тези очи. Очите, които ни виждат зад маската, които мълчаливо се грижат за нас денонощно. Това е и предупреждение, и повод за размисъл за всички нас в такъв момент на криза. Също така показва колко е силно изкуството в този момент”, посочи тя.

Скоро творбата на Тео Ушев ще изпраща послания не само в градска среда, но и в болници, медицински центрове и ваксинационни пунктове. „Тази визуална кампания е информационна и е изключително важно да се знае как изкуството, без слово, успява да убеждава и докосва хората по един непредубеден начин”, заключи Дакова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.