В тях са натоварени дрехи, обувки и продукти от първа необходимост

Първите четири камиона на Червения кръст, част от хуманитарния конвой на българската държава, са в готовност да тръгнат към Украйна. В тях са натоварени дрехи, обувки и продукти от първа необходимост. Освен дарения вече се събират и финансови средства - за по-малко от 24 часа в банковата сметка, открита от БЧК вече има над 800 хиляди лева. 

От рано сутринта доброволци започнаха натоварването на стотиците кашони.

Първите четири камиона ще отпътуват в специален конвой с коридор, осигурен от външното ни министерство. Една част от камионите остават на границата в помощ на бежанците там, а други ще влязат в самата Украйна.

Очаква се хуманитарната мисия да потегли най-късно в четвъртък сутринта. „Успяхме отново да реализираме формулата „обединявай и решавай проблемите". Ръката, която подаваме на хората, е невероятно силна, изправя ги и им връща вярата, че не са самички”, каза Христо Григоров.

И докато камионите едва побраха всичко, събрано до момента, в склада на БЧК идваха още и още дарения. Лилия и съпругът й носят десетки шампоани, пасти за зъби и сапуни. „Отидохме в голям магазин, където ги предлагат в големи количества и пазарувахме. Човек просто трябва да може да се почувства малко по-малко безпомощен”, каза тя.

Макар и в по-скромен размер помощ носи и пенсионерката Адриана. „Каквото имах, го донесох. Нови дрехи с етикети -  якета, панталони, каквото се сетите - за деца и за по-големи момчета”, споделя тя.

За Лилия, която е майка на две деца, най-важна в този момент е подкрепата за бебетата - памперси, пюрета, дрешки. „Добре, че е тази човечност да ни спаси. Кадрите са брутални. Това е най-малкото, което можем да направим”, коментира тя.

Сред дарителите има и много фирми, носещи от стоката си.

„Собственик съм на компания за хигиенни материали. Призовавам и други мои колеги, ако могат, да помогнат”, каза Емил Венков.

Акцията по събиране на дарения продължава и в следващите дни във всички 28 пункта на БЧК в страната. Всеки дарител трябва да знае, че дрехите, обувките и завивките трябва да са нови и без следи от употреба.

От Българския червен кръст засега имат достатъчно доброволци, които да организират и опаковат пакетите. „Това, което се опитваме да направим, е да сортираме даренията по възможно най-бързия начин, за да могат те да бъдат изпратени към нуждаещите се”, каза Владимира Герова.

В рамките на Националната благотворителна кампания на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. На него всеки, който желае да подкрепи кампанията, може да изпрати SMS и да дари 1 лв. за пострадалите от конфликта в Украйна. В понеделник организацията откри и банкова сметка в лева, която може да бъде видяна на сайта на БЧК.

До момента събраната сума е над 800 000 лв. От тях 300 000 лв са от частен  дарител, който пожела да остане анонимен.

Кампанията за набиране на материални дарения продължава, като всички, които желаят да се включат, могат да го направят в областните структури на БЧК, както и в централата на организацията на бул. „Джеймс Баучер“ 76 в София.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.