Той беше успешен министър-председател в трудни за България времена, посочи още президентът

Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната. Това заяви президентът Румен Радев.

„Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена. Именно неговото правителство започна промяната и показа, че страната може да се управлява по друг начин. Той върна надеждата на хората. Това правителство организира честни избори, които докараха сегашните управляващи на власт. Но като министър на отбраната очаквах повече - и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност за ускоряване на процесите за модернизация”, каза още той.

„Понеже отново вървят всякакви слухове за някакъв нов мой политически проект с нови подставени лица, искам да заявя - не правя никакви политически проекти с никого. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия”, посочи президентът.

Заков: На никой български министър не може да му бъде налагано решение

Запитан дали знае за смяната в последния момент на номинацията за нов министър на отбраната и дали одобрява настоящия, той отговори: „Познавам г-н Заков и неговата работа като постоянен представител в нашата мисия на НАТО и моето мнение за него е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българките въоръжени сили на терен”. По думите му от Брюксел не винаги човек може да добие реална представа за тези процеси.

Радев заяви, че очаква от министъра на отбраната, без значение от името му, да отстоява българския национален интерес.

Янев към Петков: Не съм твой министър и няма да бъда (ВИДЕО)

„Тази братоубийствена, срамна агресия и война в Украйна, която погубва хора и води до разрушения и страдания, заслужава санкции. Цяла Европа и светът се обединяват около това. Що се отнася до военно оборудване, това е решение, изцяло в правомощията на българското правителство. То трябва да го вземе и много важно - българският парламент, ако има такова решение, трябва да го утвърди", коментира още президентът.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.