Откриването е тази вечер в НДК

 „София филм фест” се завръща с откриване в зала 1 на НДК. Над 80 заглавия ще бъдат включени в новото издание. Този път фестивалът ще покаже за първи път пред българска публика някои от най-добрите филми за отминалата година. "София Филм Фест" е първият фестивал в света след "Берлинале", който ще покаже премиерата на "Двете страни на острието".

 „С Жулет Бинош. Прекрасен френски филм от добрата традиция на френското кино. Любовна история. Нека да говорим за любов, да се смеем, нека да е фестивал и заедно да имаме възможност да съпреживяваме света и изкуството”, казва Мира Сталева.

По повод деня на жената на преден план тази година излизат успешните жени зад кадър.

„Започнахме една подгряваща програма до 10-ти март на български жени режисьори - Иглика Трифонова, Мая Виткова, Надежда Косева - имаме страхотни режисьорки действително. И сега до края на март имаме фокус на 10 международни жени режисьорки”, добави тя.

В програмата са включени и два украински филма.

„Аз съм Олег Сенцов и съм режисьор на филми от Украйна. Сега обаче аз съм войник от териториалната отбрана, част от въоръжените сили на Украйна. Опитваме се да защитим независимостта си, страната си, хората си”, обясни той.

Олег Сенцов трябваше да пристигне у нас, за да представи новата си лента "Носорог" и да е част от международното жури в конкурса. Войната обаче го оставя в родината му. Филмът "Носорог" е базиран на реалната история на режисьора, който е арестуван от руските служби за сигурност по обвинения в тероризъм заради позицията му за анексирането на Крим.

Другият украински филм е "Отражение" на  Валентин Васянович - разказ за хирург, пленен от руснаците в района на Донбас.

„И двама ги очаквахме - и Валентин, и Олег , но в този случай поне мога да поканя публиката да гледа филмите и да разбере. Във войната всички сме губещи”, обясни Сталева.

"София филм фест" продължава до края на март с прожекции пред публика. А платформата за онлайн гледане на филмите ще е отворена до края на април.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.