До момента 150 семейства са били подпомогнати да намерят убежище

В Пловдив отвори Кризисен център в помощ на бежанците от Украйна. Събират се всякакви хранителни и нехранителни продукти, а също така и се осигурява подслон и работа за нуждаещите се. Той се намира в офис на IT фирма.

Центърът се ръководи от украинката Наталия Ерис. "Помагаме на болници и на ветеринарни клиники в Украйна. За тях изпратихме първата партида на инсулин по рецепти на доктори. Общо 22 палета с храна и медицински консумативи. На идващите тук даваме каквото имат нужда, всеки помага с каквото може", споделя тя. 

На връщане камионите извозват бежанци. До момента 150 семейства са били подпомогнати да намерят убежище чрез този център.

Заради увеличаващия се брой пристигащи деца в града до края на седмицата ще бъде разкрита и първата у нас украинска детска градина.

Петков: Бизнесът ще бъде подкрепен и през април

Альона е една от малкото украински граждани, които са започнали вече работа у нас. Тя е от Одеса. По професия е програмист и тепърва усвоява българския език.

 “Не беше трудно да си намеря работа. Сега работя по 12 часа в кризисния център. Приемам, разпределям и опаковам помощите, които се изпращат оттук към Украйна. Оказвам и психологическа помощ на сънародниците ми, избягали от войната”, разказва Альона.

Аня е пристигнала у нас преди 10 дни с дъщеря си и  веднага е започнала да търси работа. Дори утре е поканена на интервю във фирмата, в която ще започне.

“Аз съм счетоводител по професия. Работила съм в сферите на ресторантьорството, мебелното производство, транспортния сектор. Така че мога да бъда полезна. Детето ми е във втори клас. Сега е на онлайн обучение, но смятам да постъпи в българско училище”, казва Аня Будакла.

Кризисният център в Пловдив е помогнал на 150 украински семейства да намерят подслон в града. Все още административни пречки в законодателството у нас препятстват те да си намерят работа.

Над 1,7 млн. бежанци от Украйна са влезели в Полша

“Не могат от отдел Миграция да получават все още такава бележка с QR код. Всъщност това е нещо като ЕГН, което им дава право да работят тук и урежда техния статут”, обясни Наталия Еллиас, ръководител на центъра.

Тази седмица в града ще бъде разкрита и първата у нас детска градина за украински деца. Първоначално ще я посещават 10 момичета и момчета. Персоналът в нея ще са украинци.

 “Ще бъде назначена сестра, която също е украинка. Учителки, които идват със своите деца и ще говорят на украински в началото, докато свикнат и ще готвят там храна, която до момента са яли, за да се адаптират постепенно към условията в България, за да могат след това да посещават нормалните детски заведения”, поясни Еллиас.

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.